Argentina: Predsjednik će podnijeti novi prijedlog zakona o legalizaciji pobačaja

Ukoliko se novi prijedlog zakona odobri u oba doma Nacionalnog kongresa, Argentina bi postala prva velika zemlja u Latinskoj Americi koja je legalizirala pobačaj.

Marcos Brindicci/Reuters
AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 02.03.20 u 13:19
https://bit.ly/32JsVyw
Argentina je na putu da postane prva velika latinoamerička zemlja koja je legalizirala pobačaj. Predsjednik Alberto Fernández rekao je u nedjelju da namjerava postali prijedlog zakona o pobačaju  Nacionalnom kongresu u narednih deset dana.

"Država mora štititi svoje građane, posebice žene", rekao je Fernández u svom prvom godišnjem obraćanju kongresu. "Društvo 21. stoljeća mora poštovati individualni izbor svojih članica da slobodno odlučuju o svojim tijelima".

Pobačaj je ilegalan ili strogo ograničen u većini zemalja Latinske Amerike. Legalan je samo na Kubi, u Urugvaju i Gvajani. U dijelu zemalja, poput Argentine, prekid trudnoće dozvoljen je samo u slučaju silovanja ili ukoliko trudnoća ugrožava život trudnice. U zemljama poput Dominikanske Republike, El Salvadora, Haitija, Hondurasa i Nikaragve pobačaj je strogo zabranjen bez iznimke.

Ako oba doma Kongresa odobre prijedlog zakona, Argentina bi postala prva velika zemlja u regiji koja je legalizirala pobačaj, piše The Guardian.

Prethodni prijedlog zakona o legalizaciji pobačaja odbačen je u kolovozu 2018. godine.

Argentinske aktivistkinje za ženska prava, koje se dugo zalažu za legalan pobačaj, pozdravile su ovaj potez predsjednika.

"Jako smo sretni; ovo je povijesni dan. Dekriminalizacija i legalizacija pobačaja konačno je nadohvat ruke. Nadajmo se da će kongres opravdati ulogu koja mu je dodijeljena", rekla je spisateljica i aktivistkinja Ana Correa.

"Jasno je da je predsjednik čuo zahtjeve žena, djevojki i djevojčica i da vjeruje da je Argentina spremna na ovaj zakon", komentirala je Mariela Belski, direktorica Amnesty Internationala u Argentini