Kina: Vrhunac emisija CO2 moguć do 2021. godine, što bi moglo ubrzati ostvarenje ekoloških ciljeva

"Ovo odražava velike napore koje Kina ulaže u ublažavanje klimatskih promjena, i "nove ekonomske normale" koja preferira visoku kvalitetu umjesto brzine, a to bi moglo dovesti do ostvarenja ovog cilja dosta ranije", Haikun Wang sa Sveučilišta u Nanjingu

AUTOR: New Scientist
OBJAVLJENO: 31.07.19 u 18:00
http://bit.ly/2YimGSZ
Čini se da je Kina na jako dobrom putu da postigne željene ciljeve kada je u pitanju smanjenje emisija CO2 čak devet godina ranije nego što je planirano Pariškim sporazumom. To bi mogao biti veliki poticaj za dodatne napore u borbi protiv klimatskih promjena.

Kao trenutno najveći svjetski zagađivač, Kina je odgovorna za četvrtinu emisija CO2 na globalnoj razini, što ovu zemlju čini presudnim akterom u naporima za izbjegavanje opasnih razina globalnog zagrijavanja.

Nova analiza utvrdila je da bi kineske emisije CO2 mogle doseći svoj vrhunac (razine između 13 i 16 gigatona CO2) između 2021. i 2025. godine, čime bi napravila "veliki doprinos" u postizanju cilja da se porast globalne temperature ograniči na maksimalno 2°C, kako je određeno Pariškim sporazumom. Prema sporazumu, rok za ovaj cilj postavljen je "oko 2030. godine".

"Ovo odražava velike napore koje Kina ulaže u ublažavanje klimatskih promjena, i "nove ekonomske normale" koja preferira visoku kvalitetu umjesto brzine, a to bi moglo dovesti do ostvarenja ovog cilja dosta ranije", rekao je Haikun Wang sa Sveučilišta u Nanjingu. Kinesko-američki tim znanstvenika izračunao je ove datume pregledavajući povijesne podatke o emisijama CO2 i podatke o BDP-u 50 kineskih gradova kroz razdoblje 2000.-2016. godine. Otkrili su kako su emisije po osobi najviše (10,2 tona) kada BDP dosegne oko $21.000 po osobi.

Kineski gradovi su odgovorni za 35% ukupnih kineskih emisija. Znanstvenici su iz tih podataka ekstrapolirali nacionalnu sliku i izradili projekciju vrhunca emisija CO2. Mogućnost da Kina ranije ostvari ovaj međunarodni cilj mogla bi potaknuti razgovore o UN-u o klimatskim pitanjima, piše New Scientist. Prema Pariškom sporazumu, zemlje potpisnice bi sljedeće godine trebale podnijeti revidirane i poboljšane ciljeve o emisijama CO2 i rokove za njihovo ostvarenje.

Ranije ostvarenje ovih ciljeva vrlo je vjerojatno potaknula promjena prirode kineske ekonomije, a vjeruje se da će se ovakav trend nastaviti. "Budući da se Kina kreće prema ekonomiji boljih tehnologija i usluga, vjerojatno će se pokazati da prelazak na gospodarstvo sa smanjenim korištenjem fosilnih goriva zajedno sa snažnim i održivim rastom tržišnog gospodarstva može biti korisno", rekao je Nicholas Stern.

Ipak, Wang i njegovi kolege priznaju da nisu analizirali mnogo malih gradova koji imaju sve veći potencijal za razvoj, koji bi zapravo mogao rezultirati većim količinama emisija CO2. Američki thinktank institut za svjetske resurse također tvrdi kako, unatoč tomu što sve više zemalja već dolazi do vrhunca kada su emisije CO2 u pitanju, to još uvijek nije dovoljno da se dostigne globalni vrhunac u narednih nekoliko godina.


Prevela: Ružica Ereš