Baybook: U prodaji novi roman Darka Cvijetića "Što na podu spavaš"

Selvedin Avdić: "Kada utihnu topovi, himne, sprovodi i dženaze, nastane tišina koju smrt najviše voli, jer nakon nje dolazi zaborav, konačno ništa, njen puni trijumf. Dok piše o smrti, Darko Cvijetić bori se za svaki život"

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 25.04.20 u 13:10
OSVJEŽENO: 25.04.20 u 13:10
https://bit.ly/2S6Nf8V
Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je u prodaji novi roman Darka Cvijetića, dobitnika književnih nagrada Fric i Kočićevo pero za roman „Schindlerov lift“.
 
O romanu "Što na podu spavaš":

Selvedin Avdić: ''Kada utihnu topovi, himne, sprovodi i dženaze, nastane tišina koju smrt najviše voli, jer nakon nje dolazi zaborav, konačno ništa, njen puni trijumf. Cvijetić govori u toj tišini, mrtvima daje glas koji se nije čuo dok su bili živi. Dozvoljava im da svjedoče, upozoravaju, savjetuju. Vraća im oduzetu ljudskost. Pred vama je novi roman, novi vrtlog tragedije koji opisuje Cvijetić. Ni iz ove knjige nećete saznati istorijsku istinu. Dobićete mnogo dragocjenije saznanje – kako se osjećaju žrtve. Dok piše o smrti, Darko Cvijetić bori se za svaki život.''
 
Miljenko Jergović: ''Ako si odlučio biti pisac, onda si odlučio o sebi govoriti ono što se među pristojnim svijetom ne govori, odlučio si pisati ono što se ne može i ne smije napisati, odlučio si liječiti svijet tako što ćeš ubijati sebe. Zatajiš li, nećeš više biti pisac.

Književnost Darka Cvijetića hrabar je i uzaludan trud da se razumije drugog i da se ima srca za njegovu patnju. A ljudi vole kada su žrtve, u tome uživaju više nego u ičemu drugom u životu, ali ih tuđa patnja ugrožava i ponižava. Ako i taj drugi pati, tada je i on žrtva. A ako je već žrtva, onda mora da negdje postoji i onaj koji ga je učinio žrtvom. Ljude vrijeđa i sama pomisao da su odgovorni za patnju drugih. Nakon što je vrlo pomno opisao svijet crvenog nebodera, Cvijetić se odvažio baviti načinom na koji se odlazilo iz kasarni opkoljenog grada. Priča koju je pritom ispričao neočekivana je i strašna. I u njoj opet ništa nije prešućeno. I opet je, kao i prvi put, morala biti ispričana. Ovaj je put čovjek čovjeku brat. Ali više ne u metafori.''

Roman Darka Cvijetića "Što na podu spavaš" možete kupiti po promotivnoj cijeni 13,30 KM na Baybook web stranici a prvih par stranica knjige možete pročitati ovdje.