Fetišizacija stabilnosti

Možda je politička stabilnost doista najvažnija vrijednost i većini hrvatskih birača, a ne samo Plenkoviću, iako je ovakva fetišizacija stabilnosti posve neuobičajena u demokraciji, koja ima prikladnije mehanizme za prevladavanje političke nestabilnosti. U protivnom, možda bi se uskoro netko mogao dosjetiti da nam ne trebaju ni izbori jer onda ćemo dosegnuti potpunu stabilnost

AUTOR: Denis Romac
OBJAVLJENO: 19.07.17 u 10:40
https://bit.ly/2XkBVdQ
Prije točno godinu dana Andrej Plenković osvojio je HDZ, a zatim i Banske dvore. Iako je tada u rijetko viđenom političkom Blitzkriegu uspio osvojiti potporu birača i javnosti, pitanje je li tu potporu opravdao iz današnje perspektive čini se posve suvišnim. Potpora Plenkovićevom HDZ-u raste bez obzira na to što on i njegova vlada rade, što ipak ponajprije valja objasniti kaosom u opozicijskim redovima.

Povjerenje HDZ-a Plenković je ionako opravdao, i to samom činjenicom što je nakon izbora uspio okupiti vladajuću većinu, a onda tu istu većinu još jednom presložiti.

I pritom je manje važno što je na prošlim izborima Plenković osvojio manje glasova birača od Karamarka, jer u HDZ-u je osvajanje vlasti i dalje jedino što se računa, bez obzira na broj osvojenih glasova na izborima.

Temeljem istih kriterija u HDZ-u prosuđuju i svoje predsjednike: ne temeljem izbornog uspjeha, nego isključivo temeljem činjenice jesu li uspjeli formirati vlast, što je postalo osobito važno u vrijeme kada nijedna stranka, pa ni »stožerna stranka«, ne može sama računati na osvajanje većine.

Iako je Plenković obećao da će njegov HDZ postati normalna stranka desnog centra, upitno je koliko je u tome uspio. Jer što je, zapravo, ideologija HDZ-a? Kolikogod Plenković naglašavao narodnjački i demokršćanski karakter njegovog HDZ-a, nejasno je što bi u hrvatskim okvirima trebalo predstavljati demokršćanstvo.

Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier nedavno je sudjelovao u Hodu za život u organizaciji udruge U ime obitelji, misleći valjda da bi to trebalo biti u skladu s demokršćanskim načelima na koje se poziva, ali on je bio valjda jedini čelnik svoje stranke na tom događaju, što svjedoči o tome koliko su te vrijednosti doista važne Plenkovićevom HDZ-u.

HDZ je pod Plenkovićem postao isključivo stranka vlasti, odnosno stranka sistema, ispražnjena od bilo kakve ideološke supstance. Po tome pomalo podsjeća na Savez komunista u posljednjoj fazi, u osamdesetim godinama, što znači da je HDZ od te stranke naslijedio puno biše od članstva, iako pritom ne želimo zanemariti činjenicu da je HDZ osvojio na demokratskim izborima, za razliku od Saveza komunista.

Vlast je jedina bit HDZ-a, i zato je stabilnost imperativ Plenkovićeve vladavine. To je cilj kojemu je sve podređeno. Taj cilj opravdava i koaliciju s »ideološkim neprijateljima« u HNS-u, ali i s ljudima pod istragama, poput Sauche i Bandića. Jer bitna je stabilnost, a uopće nije bitno kako će se i po koju cijenu ta stabilnost održati.

Možda je politička stabilnost doista najvažnija vrijednost i većini hrvatskih birača, a ne samo Plenkoviću, iako je ovakva fetišizacija stabilnosti posve neuobičajena u demokraciji, koja ima prikladnije mehanizme za prevladavanje političke nestabilnosti. U protivnom, možda bi se uskoro netko mogao dosjetiti da nam ne trebaju ni izbori jer onda ćemo dosegnuti potpunu stabilnost.

Tekst "Fetišizacija stabilnosti", autor Denis Romac, objavljen 18. jula 2017. na portalu Novilist.hr.