Udruženje žena Tuzle: To je nama Martina, ljubav, sestra po rezu i poprsju, po duši i srcu koje snažno kuca za BiH

Valjda će dobro u nama nadvladati zlo koje se nakupilo u javnosti, pa da skontamo da u našoj lijepoj zemlji jednom moramo postaviti granicu za ovakve gadosti, kao što su posljednji napadi na Martinu Mlinarević

AUTOR: Udruženje žena Tuzle
OBJAVLJENO: 16.03.19 u 12:25
OSVJEŽENO: 16.03.19 u 12:25
https://bit.ly/322oQEH
Ispred Udruženja žena Tuzle - Sekcije za borbu protiv karcinoma dojke obraćaju vam se žene koje su prošle operativni, hemoterapijski i radiološki, uobičajen tretman kod dijagnoze karcinoma dojke jer veoma smo razočarane, tužne i povrijeđene zbog napada na književnicu Martinu Mlinarević.

Martina Mlinarević je jedinstvena žena koja ima snage da u najtežim trenucima borbe za život javno piše i govori o golgoti kroz koju prolazi svaka žena oboljela od karcinoma dojke.

I najhrabrija je žena u Bosni i Hercegovini, to jako dobro zna svaka od nas. Kada u ovoj našoj nazadnoj sredini otvoreno govori o karcinomu dojke, danas savladivoj bolesti koja je još uvijek tabu tema iako u našoj zemlji svake godine oboli oko 1500 žena - od kojih nažalost svaka treća umre, njih 500 žena. Karcinom dojke ne bira nacije, ne bira ni godine a od njega sve češće oboljevaju i muškarci.

Tek kad svi shvatimo da su u pitanju ljudski životi, preživjeti ili umrijeti za naše kćerke, sestre, majke, prijateljice, komšinice, postaćemo svjesni važnosti i potrebe mnogo agresivnijeg pristupa na razbijanju tabua o karcinomu dojke u BiH, nego što je Martinino "govorenje, pisanje, fotografisanje".  

Taj rez i poprsje. Pročitati i čuti da se može voljeti i biti voljen. Vidjeti svojim očima da žena nakon odstranjenja dojke može imati snage za nove pobjede, posebno kada nas bolest ne ostavlja na miru. I uz sve to biti vesela, duhovita i optimista. Da može pisati knjige o ljubavi i životu, širiti znanje i puniti sale u glavnim gradovima regiona kao i u malim bosanskohercegovačkim mjestima. 

To je nama Martina, ljubav, sestra po rezu i poprsju, po širokoj duši i iskrenom srcu koje snažno kuca za Bosnu i Hercegovinu. Kada bi nas više bilo kao što je Martina vidjeli bi kako lijepu zemlju imamo i naučili bi biti sretni kad vidimo i u drugima koliko su pametni, uspješni, dobri ljudi. 

Osporavati njenu sposobnost da predstavlja stanovnike Bosne i Hercegovine u svijetu je djelo obične ljudske zlobe. Osporavati joj tu sposobnost zbog operacija koje je preživjela djelo je primitivne spolne mržnje i diskriminacije koja zaslužuju osudu cijelog društva, bez obzira na sve dnevnopolitičke razlike.

Valjda će dobro u nama nadvladati zlo koje se nakupilo u javnosti, pa da skontamo da u našoj lijepoj zemlji jednom moramo postaviti granicu za ovakve gadosti, kao što su posljednji napadi na Martinu Mlinarević.

Sigurne smo da će Martina Mlinarević biti ambasadorica svih ljudi Bosne i Hercegovine, i da će naša ambasada u Češkoj biti kuća u koju će upravo zbog nje rado dolaziti.