Erkan Arikan: Zadnji čavao u lijes demokracije

U Istanbulu će se ponovo birati. No bez obzira na to kakav će biti ishod tih ponovljenih lokalnih izbora, već je poznat jedan gubitnik: demokracija u Turskoj

AUTOR: Erkan Arikan
OBJAVLJENO: 09.05.19 u 09:43
http://bit.ly/2Xr0hT2
Porazi za Erdogana ne dolaze u obzir. Posebno ne u Istanbulu. Premda su lokalni izbori praktično okončani 31. ožujka, svima je bilo jasno da će imati produžetke. Iako je pobjednik Ekrem Imamoglu iz oporbenog kemalističkog CHP-a već proglašen gradonačelnikom metropole, vladajući AKP i predsjednik Erdogan učinili su sve da ne izgube Istanbul.

Najprije su se ponovo brojali glasovi u općinama gdje su rezultati bili tijesni, onda navodno nešto nije bilo u redu s glasačkim listićima. Sada verzija glasi da kontrolori na glasačkim mjestima nisu bili državni službenici. Čudnovata argumentacija – većina tih kontrolora je bila iz redova AKP-a.

Na nekim ranijim izborima nije bilo tako, naprotiv. Tada su odbijane sve žalbe oporbe čak i kada se događalo više od malih „nepravilnosti". Sadašnja odluka izborne komisije da se glasanje ponovi je zadnji čavao u lijes u koji je položena demokracija u Turskoj.

Brojna su pitanja: zašto je izborna komisija prihvatila žalbu AKP-a? Zašto je odluka triput odlagana? Kako će na ponavljanje glasanja reagirati gospodarstvo? Umjesto odgovora, samo špekulacije. Ni najviši izborni organ nije odolio Erdoganovom pritisku. Ova odluka je konačna i službeno se više ne može dovesti u pitanje.

Čak je i trenutak odluke pažljivo biran – u ponedjeljak je bio prvi dan ramazanskog posta pa se nije očekivalo da će izbiti masovnije demonstracije protivnika režima. I ne samo to: odluka je priopćena nakon zatvaranje burze u nadi da ujutro neće biti većih potresa. No ekonomski stručnjaci predviđaju da će ponavljanje izbora značiti daljnji sunovrat turske lire u odnosu na dolar i euro.

Još važnije od toga je da je demokracija u Turskoj poražena – bez obzira na ishod ponovljenog glasanja za Istanbul 23. lipnja.

"Komentar: Zadnji čavao u lijes demokracije", autor Erkan Arikan, objavljen je na portalu Deutsche Welle.