Lidija Pisker: Kako su mediji pokvarili jednu dobru zabavu

Kad neko prijavi komšije koji su glasni i prave buku kasno naveče, bude vam drago što se umire nakon policijske intervencije. Konačno možete odahnuti i odmoriti se. Kad mediji obznane da društvena elita besramno krši pravila dok građani/ke pate, teško je osjećati olakšanje. Naprotiv, tu su samo nemir i poniženje. Ali u vremenima koja nisu stvorena za odmor, nego za pobunu i promjene, više nego ikad nam trebaju mediji da prijavljuju loše komšije.

AUTOR: Lidija Pisker
OBJAVLJENO: 10.05.20 u 11:03
https://bit.ly/2YOc3GP
Takođe, to što se na zabavi pio alkohol (u toku mjeseca ramazana) nije informacija od javnog značaja. Ipak, neki mediji su posvetili pažnju i tom aspektu cijelog slučaja. Dnevni avaz je, npr., 7. maja prenio Facebook post Mustafe efendije Cerića u kojem je on osudio održavanje zabave iz vjerske perspektive.

Rijetko balansiranu vijest, u kojoj je u manje od 1.000 riječi sažet cijeli slučaj i u koju su uključene sve relevantne strane, uključujući MUP KS, Tužilaštvo KS i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, objavio je Detektor 5. maja. U tekstu je navedeno da će se Tužilaštvo KS uključiti u cijeli slučaj ukoliko se dokaže postojanje krivične odgovornosti nakon što MUP KS završi radnje provjere.

“Serijalizacija” cijelog slučaja prisutna u većini medija dovela je do toga da su čitatelji/ke “bombardovani” novim informacijama koje su samo djelomično (ili čak nikako) rasvjetljavale slučaj. Na sličan način, iako s manje pažnje, mediji su pisali i o tzv. “korona dernecima” u Petrovcu i Bijeljini, koji su takođe obznanjeni javnosti tokom ove sedmice.

Zbog pisanja o tzv. aferi “respiratori”, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite su krajem prošlog mjeseca napali medije. Slijedeći isti princip da je “napad najbolja odbrana”, neki od gostiju “korona zabave” u Sarajevu su za “bespotrebno dizanje pompe” optužili javnost. Mediji su od tih reakcija napravili “povezane vijesti” i “klikbejt” sadržaje koji služe za podizanje čitanosti.

Oslobođenje je 5. maja objavilo tekst pod naslovom “Oglasio se i muzičar Haris Kaltak: Mnogi od vas bi i potrčali da budu u društvu s ovim ljudima” u kojem je zapravo kopiran Facebook post (Oslobođenje ga je nazvalo “saopštenjem”) muzičara Harisa Kaltaka, jednog od gostiju zabave: “S druge strane, mnogi od vas redovno derneče po vikendicama, kućama, ali eto, vjerovatno niste toliko zanimljivi pa niko o tome i ne vodi računa. I siguran sam još da bi mnogi od vas i potrčali da budu u društvu s ovim ljudima. Sad se ljudi razapinju na sve moguće načine, jer ipak – Bošnjo je ekspert za sve i mora sve prokomentirati.”

Dnevni avaz je od izjave pjevača Šerifa Konjevića, takođe jednog od gostiju zabave, isto tako napravio zaseban tekst pod naslovom Šerif Konjević za "Avaz": Mene je stid države zbog sinoćnje situacije”. “Ti koji su snimali, neka im je na čast”, Avaz je prenio Konjevićevu izjavu.

I dok ovi tekstovi suštinski ne sadrže nikakvu informaciju, najzanimljiviji su, ipak, “klikbejt” sadržaji čiji naslovi sugerišu da sadrže izjave nekih od gostiju zabave dok ih sami tekstovi demantuju.

U tekstu Oslobođenja - objavljenom pod naslovom "Povodom 'korona partija' oglasio se i slavljenik doktor Jusuf Šabanović” - zapravo je pisalo da Šabanović ne želi da se oglasi: “- Hvala vam što ste me pozvali, ali ne želim ništa govoriti, nemam komentara - kratko nam je kazao Šabanović.” Isto tako, Dnevni avaz u tekstu pod naslovom “Slađana Mandić o derneku o kojem bruji država” navodi: “Pozvali smo Slađanu Mandić želeći čuti njen komentar na sinoćnja dešavanja, a ona je samo kratko kazala: - Ne želim da komentarišem ništa na tu temu!”

Ali bez obzira na senzacionalističko izvještavanje, bez medija i društvenih mreža ne bismo nikad saznali o ovom besramnom ugrožavanju javnog zdravlja, kao i neprihvatanju odgovornosti gostiju zabave. Odgovorni, takođe, ne bi bili sankcionisani (doktor Šabanović je smijenjen s pozicije šefa Klinike Opšte i abdominalne hirurgije Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu, nekadašnji dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić razriješen je članstva u Naučnom tijelu Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, a ministar Košarac je ponudio ostavku). MUP KS je izdao prekršajne naloge svim prisutnim koji određuju minimalnu kaznu od 500 KM.

Kad neko prijavi komšije koji su glasni i prave buku kasno naveče, bude vam drago što se umire nakon policijske intervencije. Konačno možete odahnuti i odmoriti se. Kad mediji obznane da društvena elita besramno krši pravila dok građani/ke pate, teško je osjećati olakšanje. Naprotiv, tu su samo nemir i poniženje. Ali u vremenima koja nisu stvorena za odmor, nego za pobunu i promjene, više nego ikad nam trebaju mediji da prijavljuju loše komšije.

Tekst "Kako su mediji pokvarili jednu dobru zabavu", autorica Lidija Pisker, objavljen je 8. maja 2020. godine na portalu Mediacentar_online