Branko Mijić: Omaškom je došlo do greške

Sama činjenica da broj umrlih u jednom staračkom domu čini više od 20 posto ukupno umrlih u Hrvatskoj, govori da je sustav negdje zakazao. I dužnost je Kriznog stožera da to utvrdi, ne da bi se kaznio tamo neki stranački čovjek, već kako se to nikada više ne bi ponovilo.

AUTOR: Branko Mijić
OBJAVLJENO: 10.05.20 u 11:42
https://bit.ly/3doFOlA
 Da se netko kandidira za glavnog vatrogasnog zapovjednika i da u svoj plan i program rada zaboravi staviti ljetne požare, a one na jadranskoj obali niti jednom riječju ne spomene, svi bismo se zabrinuto upitali za njegovo zdravlje, dok bi ga natječajna komisija, kako se to narodski kaže, šutnula nogom u stražnjicu.

No, nije politička korupcija požar na Jadranu usred turističke sezone i milijun gostiju koji bježe glavom bez obzira pa da zaslužuje posebno poglavlje ili barem koncept kako je ugasiti kad je već ne možemo iskorijeniti, da bi se buduća glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek njome zamarala.

A i zašto bi, pa ne postaje se u Hrvatskoj glavnom državnom odvjetnicom zato što ste sročili i domislili bolji i efikasniji način borbe protiv kriminala i svega ostaloga što vam ide u opis tog radnog mjesta od svojih konkurenata. Ovdje je procedura samo forma, vaše je bilo da se prijavite, uredno ispunite obrazac, dostavite tražene dokumente, eventualno zalijepite taksene marke ako se to od vas traži.  

Potom dođete na sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe, mirno i opušteno, tako su vam sugerirali, jer to je formalnost, vi ste ionako primljeni i izabrani istog onog trenutka kada ste pokazali svoju spremnost da premijera posjećujete, makar i na stražnji ulaz.

I tako, kada ste ušli sazad, fotelja je vaša, još morate samo otrpjeti ponešto oporbenih neugodnih pitanja i zlobnih konstatacija. I pojaviti se pred novinarima koji željno iščekuju vaš nastupni govor, pa im, već spremni na to što oni žele čuti od vas, isporučite misao stoljeća:

- Borba protiv korupcije neće se riješiti kaznenim postupcima, već kvalitetnim zakonima koji će zatvoriti rupe kroz koje se korupcija može provući.  

I tko onda kaže kako niste spomenuli korupciju, ona je zbirna imenica pa samim time uključuje i onu političku, a kad već oporba postane toliko dosadna da vam počne ići na živce, umirite ih time da političku korupciju niste specificirali omaškom.

Omaškom je došlo do greške, i čiča miča, gotova priča! A mogli ste ih, da ste se samo malo potrudili, samljeti u prah i pepeo, jer je korupcija u pravilu uvijek politička. I ako politička korupcija nije tautologija, onda je redundancija, baš kao i kad omaškom dođe do greške.

A zalihost je i politička podobnost kao presudni kriterij za imenovanja ne samo na tako visoke funkcije kao što je ona koju će obnašati Zlata Hrvoj-Šipek, već i one znatno niže koje su daleko od svjetla kamera i zanimanja javnosti.

Dok se ne dogodi nešto nepredviđeno, recimo koronavirus koji »uđe« u jedan Dom za starije osobe u Splitu, zarazi 68 njegovih štićenika, a njih 18 od zaraze premine! Tek tada se javnost zapita kako je jedan splitski dom postao najveće hrvatsko žarište koronavirusa i hoće li netko zbog toga odgovarati?

Kada se pokaže da je direktor tog doma član HDZ-a Ivan Škaričić koji je na to mjesto zaposlen nakon što je prestao biti gradonačelnik Omiša, onda se logično postavi pitanje je li on to postao zbog svoje stručnosti, kao diplomirani arheologije i historičar, ili kao član vladajuće stranke.

Ako ga je stranka uhljebila na to mjesto, onda se to zove kriterij političke podobnosti bez kojeg u Hrvatskoj ne možete voditi niti starački dom. I kada se HDZ uoči izbora hvali svojim kadrovima koji vode Nacionalni stožer Civilne zaštite, od Vilija Beroša i Alemke Markotić do Krunoslava Capaka i Maje Grba-Bujević, ističući njihovu stručnost i zasluge u borbi protiv koronavirusa, onda isto tako ne može biti amnestiran za ono što se dogodilo u Splitu.

Sama činjenica da broj umrlih u jednom staračkom domu čini više od 20 posto ukupno umrlih u Hrvatskoj, govori da je sustav negdje zakazao. I dužnost je Kriznog stožera da to utvrdi, ne da bi se kaznio tamo neki stranački čovjek, već kako se to nikada više ne bi ponovilo. Ili je i njima najlakše reći kako je omaškom došlo do greške? 

Tekst "Omaškom je došlo do greške", autor Branko Mijić, objavljen je 8. maja 2020. godine na portalu Novi list