Pandemijska strategija Vlade Federacije: Vodi se biološki rat protiv Bošnjaka

Siguran sam da su se kompletne nacionalne “elite” već cijepile u tajnosti, van dosega fotoaparata, u onom mraku gdje inače dogovaraju kupovinu glasova i kompanija, zapošljavanja i slične mutne radnje. Kad malo bolje razmislimo, Fadil se realno nema više zbog koga truditi oko nabavke vakcina – nezaštićena je ostala samo sirotinja. A kad je sirotinja mogla računati na zaštitu ove države od bilo čega? Što bi rekao bivši reis: “Koga ba, mi da vakcinišemo?”

AUTOR: Selvedin Avdić
OBJAVLJENO: 30.03.21 u 14:40
https://bit.ly/3ubkAQD
Prije desetak dana Fadil Novalić je obećao da će 24 sata raditi na nabavci vakcina. Od tada, do danas, stigle su minimalne pošiljke iz Covax mehanizma i par sadaka paketića. I ništa više… Nakon propalog ugovora sa Medimpexom, od Novalića ni traga ni glasa.

Doduše, niko razuman nije ni povjerovao u pozitivan ishod njegovog obećanja. Odavno Bosna i Hercegovina nije imala nesposobnijeg premijera, sa katastrofalnim manjkom autoriteta i apsolutnim nedostatkom karizme, čiji mandat je obilježen neprekinutim nizom afera i karikaturalnih ispada. Tokom cijelog svog mandata on se pokazao najefikasnijim u vlastitom održavanju na vlasti – ne postoji sudski proces niti dokazana kriminalna aktivnost koja bi njega mogla istjerati iz kabineta. Po upornosti, prilagođavanju novim okolnostima i mutacijama vrlo je sličan, da prostite na usporedbi, sa virusima.

Našem premijeru ne vjeruju čak ni njegovi savjetnici koji su sigurno najbolje upućeni u svu raskoš Novalićeve nesposobnosti, poput Gordana Čahtarevića, koji je fotografisan na beogradskom Sajmištu u redu za vakcinaciju.

Jer, i savjetnici su obični ljudi, skoro isti kao i mi. I oni su svjesni odavno dokazane formule:
Što veći Novalićev angažman - Tim veća šteta po budžet.

KOGA BA, MI DA VAKCINIŠEMO
 
Do sada su se u Beogradu protiv covida uspješno vakcinisali političari, sudije, privrednici i brojne javne ličnosti, što smo saznali iz medija. Siguran sam da su se kompletne nacionalne “elite” već cijepile u tajnosti, van dosega fotoaparata, u onom mraku gdje inače dogovaraju kupovinu glasova i kompanija, zapošljavanja i slične mutne radnje. Kad malo bolje razmislimo, Fadil se realno nema više zbog koga truditi oko nabavke vakcina – nezaštićena je ostala samo sirotinja. A kad je sirotinja mogla računati na zaštitu ove države od bilo čega?

Što bi rekao bivši reis: “Koga ba, mi da vakcinišemo?”

Da bi narod ostao krotak i poslušan, za njega je već spremna odgovarajuća strategija, po oprobanom receptu širenja straha, mržnje i nacionalnog nepovjerenja.

Osnove te strategije u nedavnom televizijskom intervjuu iznio je Abdulah Skaka u šest riječi - “Vodi se biološki rat protiv Bošnjaka”. Gradonačelnik Sarajeva u odlasku nije iznio detalje tog biološkog rata, ali loptica je ubačena u teren. Odatle će je preuzeti pogodni mediji koji će je dodati botovima po društvenim mrežama, a ovi će nam razvlačiti pamet mjesecima, sve dok sami ne upitamo u kojem smjeru treba da pucamo.
 
IZBOR IZMEĐU IMUNITETA I MENTALITETA
 
Šta možemo očekivati u nastavku borbe protiv opakog virusa? Kada ćemo steći kolektivni imunitet? Pandemijska strategija Vlade Federacije već je postavljena - čekaće da treći talas virusa malo splasne, a onda će ponovo oglasiti alarm na agresiju Srba, Hrvata i ko zna koga još sa njima. Pa će se krug stradanja ponovo zavrtiti...

Kolektivni imunitet teško da ćemo steći sa ovom strategijom, ali bi bilo dobro da konačno steknemo kolektivnu spoznaju da su naši najveći biološki neprijatelji – naše vlasti. Prije ili kasnije, moraćemo birati između imuniteta i mentaliteta krda. Ako su nam životi mili, naravno.
 
Zabavni dodatak:

Naša vanjska politika imala je zavidne rezultate u skupljanju sadaka paketića vakcina. Njenu strategiju ilustrativno pokazuje ovaj video. Obratiti pažnju na dešavanja od desete do dvadesete sekunde snimka i na izraz lica Šefika Džaferovića.

Tekst "Pandemijska strategija Vlade Federacije: Vodi se biološki rat protiv Bošnjaka", autor Selvedin Avdić, objavljen je na portalu Žurnal.

Video: Hayat Media BiH/Anadoly Agency (AA)