Euroscar: Miloš Teodosić - najbolji košarkaš Evrope

Osvajanje Eurolige sa CSKA i srebrne medalje sa reprezentacijom Srbije na Olimpijskim igrama u Riju bili su dovoljno impresivni uspjesi da osvoji najviše glasova trenera, igrača i sportskih novinara iz 33 zemlje

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 17.01.17 u 13:18
https://bit.ly/2YLe6aZ
U tradicionalnoj anketi italijanskog La Gazzetta dello Sport Miloš Teodosić je proglašen najboljim košarkašem Evrope. Evropski košarkaški Oskar - Euroscar nagrada se dodijeljuje po izboru trenera, igrača i sportskih novinara iz 33 zemlje. Posljednji košarkaš iz Srbije koji je osvojio ovu prestižnu nagradu bio je fenomenalni Peđa Stojaković (2001).

Posljednjih 16 godina Euroscar su osvajali NBA košarkaši, ali Teodosićevo osvajanje Eurolige sa CSKA i srebrne medalje sa reprezentacijom Srbije na Olimpijskim igrama u Riju bili su dovoljno impresivni uspjesi da osvoji najviše glasova. 

Euroscar nagrada je prvi put dodijeljena još 1979. godine legendarnom ruskom košarkašu Vladimiru Tkačenku, a već sljedeće dvije godine nagradu su osvojale legende jugoslovenske košarke Dragan Dalipagić i Daragan Kićanović (2).

Potom počinje era Arvidas Sabonisa (6), Dražen Petrović (4) i Toni Kukoča (5) koji su u posljednjih 16 godina prošlog vijeka nagradu osvajali ukupno 15 puta - 1987. je nevjerovatni Grk Nikos Galis proglašen najboljim.

Prvu nagradu u novom milenijumu osvojio je Gregor Fučka, košarkaš italijanskog Fortituda, koji je sve do ove godine bio i posljednji osvajač Euroscar koji nije igrao u NBA ligi.

Najviše nagrada u 21. vijeku osvojio je njemački reprezentativac Dirk Novicki, koji se sa šest Euroscara izjednačio sa Sabonisom, te Španac Paul Gasol koji je nagradu osvajao četiri puta. Paulov brat Mark Gasol bio je najbolji igrač 2014. godine, a pored njega nagradu su još uspjeli osvojiti Tny Parker 2007. i Andrei Kirilenko 2012. godine.