Eurobasket: Navijači i navijačice biraju MVP prvenstva - u vodstvu košarkašica BiH Jonquel Jones

Proglašenje MVP-a Eurobasketa očekuje se u nedjelju navečer, nakon finalne utakmice u Valenciji

AUTOR: KS BiH
OBJAVLJENO: 25.06.21 u 15:20
https://bit.ly/3je25sw
Bez trunke dileme, Jonquel Jones je jedna od zvijezda aktuelnog Eurobasketa za košarkašice.

Od početka Evropskog prvenstva Jonquel Jones pruža fantastične partije, a trenutno je prvi strijelac (112 poena) i prvi skakač (82 skoka) takmičenja koje se održava u Španiji i Francuskoj.

Jones je i u utrci za titulu najkorisnije igračice (MVP) Evropskog prvenstva, te trenutno vodi po broju glasova navijača/ u ukupnom poretku. Reprezentativka BiH dosad ima 44 posto glasova, a na drugom mjestu je njena saigračica Marica Gajić (39 posto), koja, nažalost, nije nastupila u četvrtfinalu protiv Francuske.

Glasati za naše Zmajice možete i dalje na ovom LINKU.

Proglašenje MVP-a Eurobasketa očekuje se u nedjelju navečer, nakon finalne utakmice u Valenciji.

Jonquel Jones: Zaista je nevjerovatno postići nešto što će ostati upisano u historiji Eurobasketa 

Reprezentativka BiH Jonquel Jones u utakmici četvrtfinala Eurobasketa protiv Francuske (67:80) pružila je još jednu fenomenalnu partiju.

Osim što je postigla 29 poena, naturalizovana košarkašica s Bahama postavila je novi rekord evropskih prvenstava u broju skokova na jednom meču (24 skoka). Dosadašnji rekord dijelile su tri igračice sa po 21 skokom.

O tom podvigu Jones, koju ostale Zmajice zovu Džej Džej (kako se na engleskom izgovaraju prva slova njenog imena i prezimena – JJ), za zvaničnu stranicu Košarkaškog saveza BiH je kazala:

“Obično nisam neko ko puno priča o statistici, ali sad moram reći da je zaista nevjerovatno postići nešto što će ostati u historiji Eurobasketa. Veoma sam uzbuđena i sretna što sam to imala priliku učiniti na ovom EP”, govori Jones.

Našu reprezentaciju u subotu očekuje obračun sa Švedskom u Valenciji. U slučaju pobjede, BiH bi se plasirala na kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo.

“Očekujem trijumf, naravno. Pobijedile smo u toliko utakmica, bile bismo razočarane kad bismo tek tako odšetale s Eurobasketa, a da nismo uspjele odškrinuti vrata SP. Švedska će se sigurno žestoko boriti, ali to je utakmica u kojoj možemo pobijediti. Takav je mentalitet naše ekipe, pobjednički”, konstatuje Jonquel Jones.

Izvor: Košarkaški savez BiH, 25. juni/lipanj 2021. godine