Hrana koja spaja kulture: Mladi sirijski izbjeglica u Velikoj Britaniji pronašao uspjeh u kulinarstvu

Popularnost sirijske hrane raste ne samo u Londonu, nego i u drugim područjima u kojima živi veći broj imigranata i izbjeglica.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 12.07.19 u 17:45
https://bit.ly/33aLueM
Kada je mladi politolog Mohamad Rahemah stigao u izbjeglički kamp Calais (koji je imao nadimak "Džungla"), kuhanje mu je bila zadnja stvar na pameti. Međutim, pripremajući jela za prijatelja koji se razbolio, Mohamad je otkrio svoj skriveni talent.

"Jako mu se svidjela moja hrana, a nakon što sam se poboljšao u kuhanju, napravio sam veliku gozbu u Calaisu i svi su poludjeli za mojim receptom 'jaja iz Džungle'", kaže Rahemah. On je jedan od skoro 14.000 sirijskih izbjeglica koji su stigli u Veliku Britaniju 2014. godine i jedan od sve brojnijih kuhara koji su donijeli kulturu sirijske hrane u ovu zemlju.

Njegov jednostavni recept je još uvijek veliki hit, a služi se gostima njegove sirijske zalogajnice u Archwayu na sjeveru Londona.

Uz pomoć svojih prijatelja iz Sirije i britanskih volontera koje je susreo u kampu, Rahemah je svoj kuharski talent pretvorio u održiv posao otvaranjem zalogajnice Mo's Eggs. Gosti sjede za zajedničkim stolovima isprobavajući šaroliki izbor domaćih jela od hummusa i družeći se s vlasnikom koji im govori o svojim receptima i domovini.

"Ideja Mo's Eggsa je i potekla iz dijeljenja hrane iz jedne posude i ljubavi kakvu smo mi imali kad smo stigli u Džunglu", rekao je Rahemah za The Guardian.

Novi recept, Assylum Eggs (azilska jaja), nedavno je postao dio jelovnika. Recepta se dosjetio tijekom boravka u imigracijskom pritvoru dok je čekao odobrenje azila u Velikoj Britaniji. "Kad god osmislim novo jelo, želim imati i neku pozadinsku priču".

Budući da je odrastao u planinskom gradiću Ain al-Fijah, koji je bogat domaćim svježim voćem i povrćem, Rahemah više voli kupovati domaće sastojke s tržnice.

Istraživanja pokazuju da većina sirijskih izbjeglica u Velikoj Britaniji sada nastoji naći posao ili studirati, ali razine nezaposlenosti i dalje ostaju visoke. Izvješće Sveučilišta u Glasgowu pokazuju da 35% sirijskih izbjeglica u dobi od 18 do 32 godine studira, a tek nešto više od četvrtine radi plaćene poslove. Oko 19% njih aktivno traži posao, što je za pet puta veće od nacionalne stope nezaposlenosti koja iznosi 3.9%.

Izvješće je također pokazalo da je dosta mladih Sirijaca u Velikoj Britaniji visoko kvalificirano – oko četvrtina njih ima visoku stručnu spremu. No, mnogi od njih rade na poslovima za koje su prekvalificirani, a samo 57% onih koji su u svojoj zemlji radili posao od velike profesionalne i tehničke važnosti uspjeli su pronaći slične poslove u Velikoj Britaniji.

Kako dolazi sve više ljudi iz ovog dijela svijeta, popularnost sirijske hrane raste ne samo u Londonu, nego i u drugim područjima u kojima živi veći broj imigranata i izbjeglica. Primjerice, u Škotkoj, u kojoj živi otprilike petina izbjeglica koje su utočište našle u Velikoj Britaniji, pojavio se niz pekara i restorana sa sirijskim receptima.

Juliette Lyons, koja je Rahemaha upoznala u Calaisu dok je radila za jednu nevladinu organizaciju, sada pomaže voditi njegovu zalogajnicu. "Za mnoge goste je ovo mjesto prva interakcija sa sirijskom kulturom, a ono ljudima nudi još djelić perspektive prema kulturi zemlje s kojom se ranije nisu susretali i prikazuje Siriju u potpuno pozitivnom svjetlu, a ne samo u kontekstu rata", rekla je.

Rahemah se nada da će njegov pop-up restoran prerasti u nešto trajnije te da će napraviti ulični štand za hranu i dodati svoj specijalitet – sirijski sladoled – u već bogatu ponudu.

Također, Rahemah nije samo donio sirijsku kuhinju u Veliku Britaniju, nego se i upoznao s klasičnim britanskim jelima. "Prvo englesko jelo koje sam probao su bili pečeni krumpiri i obožavam ih. Kad sam stigao ovdje bilo je božićno vrijeme i svi su pravili pečeni krumpir i piletinu. To mi je najdraže jelo."


Prevela: Ružica Ereš