Zanimljivosti i manje poznate činjenice o tjestenini

Prije izuma strojeva za izradu rezanaca, tijesto se mijesilo nogama. Svatko tko je pokušao napraviti domaće tijesto za tjesteninu zna koliko je ono tvrdo. Radnici su morali hodati po velikim smjesama tijesta, a bio je potreban maltene cijeli dan hoda da bi se proizvela jedna serija prizvoda.

AUTOR: Oddee
OBJAVLJENO: 09.09.19 u 13:39
https://bit.ly/2ZJrgdU
Volite li tjesteninu? Naravno, tko je ne voli? U ovom članku donosimo vam nekoliko totalno nepotrebnih ali zanimljivih činjenica o tjestenini koje vjerojatno niste znali.

Špageti, makaroni i penne su tri najpopularnija oblika tjestenine. Špageti su daleko najpopularniji, a čine dvije trećine proizvodnje rezanaca.

Prva tvornica tjestenine u SAD-u otvorena je 1848. godine u Brookylnu (New York). Osnovao ju je Antione Zerega, talijanski imigrant. Njegova tvrtka Zerega proizvodi tjesteninu i danas, ali tvornica se više ne nalazi u Brooklynu.

Barilla je najpopularniji brend tjestenine u Italiji, a čini i 25% prodane tjestenine u SAD-u.

Italija proizvodi nevjerojatnih 1.700.000 do 3.300.000 tona tjestenine godišnje. To ne samo da je najveća količina proizvedene tjestenine na svijetu, nego i teži više od 400.000 slonova.

Većina sušenih tjestenina pravi se od samo dva sastojka: vode i brašna. Neke druge sorte koriste i jaja. No standardnu tjesteninu koju kupujemo u trgovinama čine samo tijesto napravljeno od brašna i vode.

Svjetski dan tjestenine obilježava se 25. listopada.

BBC je 1. travnja 1957. godine objavio reportažu o usjevima špageta u Švicarskoj na kojem je prikazano kako poljoprivrednici beru špagete iz grmlja. Iako je bila riječ o prvoaprilskoj šali, reportaža je zbunila dio građana koji su htjeli saznati gdje mogu kupiti grm za uzgoj špageta.

Standardna porcija špageta ne bi smjela biti veća od 100 grama. Najčešće i u restoranima i kod kuće, jedemo daleko veće količine.

Prosječni Talijan pojede oko 28 kilograma tjestenine godišnje, što može i ne mora biti iznenađujuće. Usporedbe radi, prosječni Amerikanac pojede svega 12 kilograma tjestenine godišnje. Da, Talijani zaista jedu jako puno tjestenine, ali ih jedu u normalnim količinama.

Postoji oko 350 oblika tjestenine, a naziva za te tjestenine ima čak četiri puta više. Špageti, fettuccini, rigatoni samo su neki od njih.

Najbolji okus imaju rezanci al dente, a oni najviše i zasite. To je zato što je potrebno puno više vremena za probavljanje tjestenine kuhane al dente od prekuhane ili potpuno skuhane tjestenine.

Prije izuma strojeva za izradu rezanaca, tijesto se mijesilo nogama. Svatko tko je pokušao napraviti domaće tijesto za tjesteninu zna koliko je ono tvrdo. Radnici su morali hodati po velikim smjesama tijesta, a bio je potreban maltene cijeli dan hoda da bi se proizvela jedna serija prizvoda.

Spaghetto je jednina imenice špageti (spaghetti). Većina talijanskih riječi koje završavaju na slovo o koriste se za imenice u jednini, a one koje završavaju na slovo i koriste se za množinu.


-Izvor: Oddee


Prevela: Ružica Ereš