Koliko zarađuju američki astronauti koji rade za NASA-u?

NASA bira novu klasu astronauta jednom svakih nekoliko godina, a 2017. godine je odabrala samo njih 12 od 18.300 prijavljenih kandidata.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 13.03.18 u 12:40
https://bit.ly/2ZFYoyU
NASA-ini astronauti moraju proći veoma zahtijevan proces prijave prije nego što budu izabrani.
 
Njihove godišnje plaće određuju se pomoću državne platne ljestvice i mogu se klasifikovati unutar dva razreda: GS-12 i GS-13.
 
Prema državnoj platnoj ljestvici 2018. godine, jedan astronaut zaradi između $63.600 i $98.317 godišnje, piše Dave Mosher za IFLScience.
 
Budući da preduzetnici poput osnivača kompanije SpaceX, Elona Muska, lansiraju sve snažnije rakete pozivajući na nove svemirske utrke i vrše pripreme za slanje astronauta u orbitu po prvi put, pravo je vrijeme za razmišljanje o mogućnosti pridruživanja NASA-inim redovima.
 
Ali, da bi ste se mogli prijaviti da budete astronaut, prvo morate ispuniti strogu listu zahtjeva kao što su američko državljanstvo, priznata univerzitetska diploma iz oblasti nauke, inženjeringa ili matematike i tri godine profesionalnog iskustva ili 1.000 sati letenja mlaznim avionom.
 
Zatim morate proći kroz veoma naporan proces selekcije koji je oko 74 puta teži nego prijemni ispit na Harvardu: NASA bira novu klasu astronauta jednom svakih nekoliko godina, a 2017. godine je odabrala samo njih 12 od 18.300 prijavljenih kandidata.
 
Pa kako NASA nagrađuje svoje astronaute za njihovo iskustvo, naporan trening i volju da riskiraju svoje živote u istraživanju svemira?
 
Prema često postavljanim pitanjima na internet stranici NASA-e, godišnja plata astronauta ''temelji se na vladinoj platnoj skali za razrede GS-12 do GS-13.

''Razred svake osobe određuje se prema njegovim/njenim akademskim dostignućima i iskustvu,'' dodaje NASA.
 
Takvi razredi se koriste kako bi se utvrdilo koliko se plaćaju visoko obrazovani radnici u različitim vladinim agencijama, a dalje se dijele na korake od 1 do 10, koji se temelje na prihvatjivim performansama i godinama provedenim u službi.
 
Kancelarija za upravljanje ljudskim resursima u SAD-u zadužena je za osnovnu platu i podatke o otpuštanju, a te brojke se mijenjaju svake godine.
 
Koliko američka vlada plaća astronautima?
 
U 2018. godini, prema OPM platnoj skali, novi astronaut GS-12 razreda i 1. koraka iskustva i performansi zaradio bi 63.600 dolara godišnje. Nakon nekoliko godina uspješnog rada, isti astronaut imao bi pravo na platu 10. koraka u GS-12 razredu od 82.680 dolara godišnje.
 
U međuvremenu, kvalificiraniji astronauti s platnim razredom GS-13 u početku mogu zarađivati 75.628 dolara godišnje (1. korak), a nakon nekoliko godina i do 98.317 dolara godišnje (3. korak).
 
Ali, plate astronauta nisu striktno određene GS-12 i GS-13 razredima; oni mogu zaraditi i do 120.000 dolara godišnje (GS-15 10. korak), ovisno o njihovom položaju, odgovornostima i performansama.
 
''Kada se osoba odabere za Astronaut Program, njegov/njen stepen u početku može biti na GS12/13 nivou, iako su neki višim nivoima,'' izjavio je William "Bill" McArthur, bivši astronaut za Business Insider. ''Kao aktivan astronaut, od 2001. do 2007. godine, bio sam na vrhu razredne skale.''
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico