Da li je paradajz voće ili povrće?

U riječniku Merriam-Webster, voće se definiše kao ''obično jestivo reproduktivno tijelo sjemena biljke''. Drugim riječima, ''sve što raste na biljci i ono putem čega biljka daje svoje sjeme je voće'', objašnjava se u riječniku.

AUTOR: Business Insider
OBJAVLJENO: 22.05.18 u 07:39
https://bit.ly/3304zjw
Nijedna hrana ne prelazi liniju između voća i povrća više nego paradajz.
 
Iako su vas u školi vjerovatno učili da je paradajz tehnički voće, odgovor nije toliko jasan. Zapravo, paradajz je istovremeno i voće i povrće.
 
Objašnjenje leži u dva različita načina na koja se ''voće''definiše. Prvo, tačno je da je u naučnom smislu paradjaz voće.
 
U riječniku Merriam-Webster, voće se definiše kao ''obično jestivo reproduktivno tijelo sjemena biljke''. Drugim riječima, ''sve što raste na biljci i ono putem čega biljka daje svoje sjeme je voće'', objašnjava se u riječniku.
 
Ta definicija uključuje jabuke, paradajz i sve drugo što raste iz biljke i sadrži sjeme. Krastavci, paprike, tikve, avokado su također voće, prema nauci.
 
Povrće, s druge strane ima malo drugačiju definiciju. To je riječ koju koristimo za grupiranje širokog raspona biljaka čiji su dijelovi jestivi i zeljasti, poput korijena, stabiljke i lišća. Kritična razlika je u tome da povrće mora biti dio biljke ili cijela biljka, dok je voće samo sredstvo kojim određene biljke prenose svoje sjeme, piše Business Insider.
 
''Ono što biljka paradajza proizvodi nije dio same biljke više nego što je kokošije jaje dio kokoši ili što je jabuka dio stabla na kojem je narasla,'' navodi se u Merriam-Websteru.
 
Ali, zbunjenost proizilazi iz činjenice da ''povrće'' nije toliko botanička klasifikacija koliko je kulinarska. I ''voće'' može biti kulinarski pojam također – gdje se opisuje kao ''nešto što ima slatku pulpu koja je povezana sa sjemenom'' i ''koristi se u uglavnom za deserte i slatka jela''. Naučno gledano, voće ne mora biti slatko, ali u kuhinji većina ljudi klasificira kiselo voće, poput paradajza, kao povrće.
 
Nutricionisti prepoznaju pojmove koji se obično koriste, i paradajz se smatra povrćem prema USDA smjernicama.
 
Čak je i Vrhovni sud raspravljao o ovom pitanju. 1893. godine, sud je bio prisiljen presuditi hoće li se uvozni paradajz oporezivati u okviru Zakona o tarifama 1883., koji se odnosio samo na povrće, a ne na voće. Iako su obje strane navele definicije ove dvije riječi iz rječnika, sud je jednoglasno podržao #TimPovrće.
 
Justice Horace Gray sažeo je argumente na sljedeći način: ''Botanički gledano, paradajz je plod vinove loze, baš kao što su krastavci, tikva, grah i grašak,'' napisao je Gray u sudskom mišljenju.
 
''Ali, na zajedničkom jeziku naroda...svo ovo povrće koje se uzgaja u kuhinjskim vrtovima i bez obzira da li se jede kuhano ili sirovo, baš poput krompira, mrkve, repe, cvekle, karfiola, kupusa, celera i zelene salate, obično se poslužuje za večerom sa ili nakon supe, ribe ili mesa koji predstavljaju glavni dio obroka, a ne, kao voće općenito, za desert.''
 
Ta ideja je kanalisana više od 100 godina kasnije u citatu novinara Justice Horace Gray, koji je možda jednom za sva vremena riješio ovu raspravu:
 
''Znanje je znati da je paradajz voće. Mudrost je ne stavljati ga u voćnu salatu,'' rekao je on.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico