'Domaća medicina': 5 stvari koje se mogu izliječiti rakijom

Znate kako se svi smiju kad čuju kako Slaveni hvale rakiju kao čudesno piće koje može riješiti sve probleme? Pa, postoji neka istina u tome - barem kada je riječ o bolestima.

AUTOR: Slavorum
OBJAVLJENO: 16.09.18 u 07:57
https://bit.ly/2Jkwx0r
Znate kako se svi smiju kad čuju kako Slaveni hvale rakiju kao čudesno piće koje može riješiti sve probleme? Pa, postoji neka istina u tome - barem kada je riječ o bolestima. Postoji mnogo stvari koje možete izliječiti s rakijom - loše raspoloženje kao jedna od njih. Ali, to slavno alkoholno piće ima mnogo širu upotrebu od sredstva za nazdravljanje na proslavama s prijateljima i rođacima.
 
U stvari, ispod ćete naći popis top 5 najčešćih stvari koje možete izlječiti korištenjem rakije umjesto da se oslanjate na lijek kupljen u apoteci. Sve ove primjere su isprobale i testirale naše nene, dede i daleki slavenski preci u različitim dijelovima Balkana - i oni zapravo funkcionišu na čaroban način, piše Yanna N. za Slavorum.
 
Upaljeno grlo 

Bez obzira koji su način upotrebljavali vaši preci, Slaveni znaju mnogo načina kako izliječiti neugodnu upalu grla s rakijom. Najpopularniji je ispuniti usta čistim medom ili s karameliziranim šećerom i piti domaću rakiju. Zagrijavanjem i ubijanjem bakterija (izvučenim šećerom u medu), alkohol će značajno olakšati bol u vašem problematičnom grlu.
 
Drugi način liječenja grla s rakijom je omotavanje krpe natopljenom rakijom oko vašeg grla i spavanje u njoj, ostavljajući kompresiju na vratu preko noći. To je stari školski slavenski lijek koji radi bolje od bilo kojeg Mentosa i definitivno ćete osjetiti razliku kad se probudite.
 
Zubobolja
 
Održavanje dobre dentalne higijene je unutrašnji aspekt vaše zdravstvene zaštite. Ali jeste li znali da se možete nositi s blagim zubnim problemima uz pomoć rakije? Zbog sadržaja alkohola u ovom piću možete ublažiti zubobolju i dezinficirati druge komplikacije kao što su čirevi, afte i sl. Ispiranje usta rakijom umjesto vodom za usta može ublažiti bolove (samo je nemojte progutati!). To, međutim, ne znači da rakija može riješiti vaše stomatološke probleme i osloboditi vas od bolesti. Može jednostavno ublažiti bolne senzacije i dezinficirati bilo koju ranu.
 
Inficirane rane 

Kao što vjerovatno znate, svaki pravi alkohol ima odlična dezinfekciona svojstva. Čak i rakija sa malim procentom alkohola (oko 40%) ima jaka antiinflamatorna svojstva kada se radi o liječenju bilo kakvih rana i kožnih infekcija. Jednostavno dodirivanje problematičnog mjesta sa oblogom natopljenom u rakiji je i više nego dovoljno od samog pranja vodom i sapunom. Ipak, to više peče od sapuna i vode, što bi trebali uzeti u obzir.
 
Temperatura 

Aaaah, evo nečega čega se mnogi stariji možda sjećaju iz svojih dalekih djetinjstava - njihovi roditelji ili bake i dede liječili bi prehlade ili temperature sa rakijom. Možda se pitate kako? Pa, to zavisi od regiona. Na primjer, u Bugarskoj ljudi koriste mješavinu divljeg kestena i rakije kao masažno ulje kako bi smanjili temperaturu. U međuvremenu, u nekim delovima Srbije majke stavljaju obloge od komovice djeci kako bi snizile njihovu tjelesnu temperaturu (komovica je vrsta rakije napravljene od grožđa). Bilo da je koristite za obloge ili kao masažno ulje, rakija će se boriti protiv vaše groznice. Jedini problem je što ćete se probuditi uz zagušljivi miris vlastitiog znoja i smrada od alkohola.
 
Mamurluk 

Čekaj, šta? Rakija se može riješiti toksina i djelovati kao prirodno dezinfekciono sredstvo, ali liječenje mamurluka - da li je to ikako moguće, uzimajući u obzir da je alkohol glavni krivac za horor koji proživljavamo jutro nakon što se probudimo? Da, rakija može zaista da izliječi mamurluk. Samo nastavite da je pijete i uskoro ćete se vratiti u blaženstvo pijanstva, a ni vi ni vaši prijatelji nećete se sjećati šta znači riječ mamurluk. Toliko je jednostavno.
 
Ok, posljednji dio nije baš čudesna medicinska primjena ovog popularnog slavenskog pića, ali ostatak je potpuno istinit.