Royal Statistical Society: Statistika koja je obilježila 2018.

Plastika se pojavljivala posvuda - od morskih pasa i kitova do polarnih medvjeda, od Arktika do Kariba. Mi jedemo plastiku, pijemo plastiku, plastikom začinjavamo naša jela a plastika se nalazi i u našem izmetu

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 25.12.18 u 19:24
OSVJEŽENO: 25.12.18 u 19:24
http://bit.ly/2XfBMU5
Još jedna tmurna godina se primiče kraju te je vrijeme da dobro razmislimo o svemu što smo naučili u proteklih 12 mjeseci. Uz top liste kao što su najgore lozinke za 2018. godinunaučne studije o kojima se najviše raspravljalo i najuzbudljivija vojna otkrića dolazi i lista pod nazivom Statistika 2018. godine koju je sastavilo Kraljevsko statističko društvo.
 
Ne, shvatili smo. Statistika nije seksi. Nije slatka, poput zoologije, ili ispunjena zastrašujućim predviđanjima klimatske nauke. Nije ni blizu nastrana kao antropologija. Ali poput dvodimenzionalnog ljubavnog interesa u tinejdžerskoj komediji iz devdesetih godina, ono čemu nedostaje glamur, nadoknađuje pamet, a Statistika godine nudi krucijalnu sliku o usponima, padovima i zanimljivostima u 2018.. Podijelili smo je u tri grupe; Dobar, Loš i Zao.
 
Dobar
 
27,8% - količina električne energije proizvedene iz solarnih izvora u jednom danu tokom toplotnog vala u Britaniji
 
2018. godina bila je četvrta najtoplija godina ikad zabilježena, najviše zahvaljujući prijeporima čovječanstva da skuha planetu do smrti, a ove su godine građani Velike Britanije imali toliko vruće ljeto da su se ceste doslovno topile ispod njih. Unatoč tome, statistika Velike Britanije za 2018. zabilježila je 30. juna rekordni udio električne energije koju je zemlja proizvela iz solarnih izvora.
 
9,5 - smanjenje procentnog boda relativnog siromaštva u svijetu u posljednjem desetljeću        
 
Siromaštvo je relativno. Neko u SAD-u bi mogao biti bogatiji od nekoga u Malaviju, ali to mu neće mnogo pomoći ako si ne može priuštiti osnovnu zdravstvenu zaštitu. Srećom, ova statistika pokazuje kako je udio ljudi koji žive u relativnom siromaštvu danas upola manji u odnosu na 2008. godinu.

Loš
 
64,946 - broj slučajeva ospica u Evropi u periodu između novembra 2017. i oktobra 2018. godine
 
To je bila uspješna godina za teoretičare zavjera u Evropi, s povećanjem antivakcinalnih pokreta u javnosti, pa čak i u određenim vladama (Italijo pratimo te). Stoga ne iznenađuje činjenica da je na kontinentu došlo do velikog porasta broja slučajeva ospica, što je uzrokovalo na desetke potpuno sprječivih smrtnih slučajeva.
 
6,4 posto - udio žena na pozicijama izvršnih direktora u FTSE 250 kompanija
 
Prema riječima Tammy Wynette, ponekad je teško biti žena, a malo je mjesta gdje je to istinitije nego u upravnim odborima kompanija. Ove godine saznali smo da se samo 6,4% izvršnih direktora u FTSE 250 kompanija odnosi na žene – što je pad od gotovo 20% u odnosu na 2017. godinu.
 
Zao
 
90,5% - udio plastičnog otpada koji se nikada ne reciklira
 
Ako nas je TV nešto naučio, to je da je svaka godina obilježena nečim lošim, a za 2018. godinu to je, bez sumnje, bila plastika. Plastika se pojavljivala posvuda - od morskih pasa i kitova do polarnih medvjeda, od Arktika do Kariba. Mi jedemo plastikupijemo plastiku, plastikom začinjavamo naša jela a plastika se nalazi i u našem izmetu.
 
Unatoč nekim dobrim vijestima, situacija je još uvijek prilično strašna. Umjesto da se reciklira, oko 12% naše odbačene plastike završi u pećima, dok nevjerojatnih 79% završi na deponijama otpada ili u prirodi.
 
Perspektive radi, to je procijenjenih 6,300,000,000 tona plastike koja nikada ne vidi drugi izlaz - što je ekvivalent više od 1000 velikih piramida u Gizipiše Katie Spalding za IFLScience.
 
Ostali statistički podaci koji su se našli na listi uključuju 40 procenata, broj ruskih muškaraca koji ne dožive 65-tu godinu života (zbog votke) i $1,3 milijarde, iznos za koji se smanjila vrijednost Snapchata u jednom danu nakon što je Kylie Jenner na Twitteru izrazila svoje nezadovoljstvo redizajnom ove aplikacije.
 
A, ako problemi s alkoholom i Kylie Jenner ne sumiraju 2018. godinu, onda ne znamo šta hoće.

Osim plastike.
 
Prevod Esma Klico i Alen Haman