U Kini pronađen najstariji dokaz konzumiranja marihuane zbog psihoaktivnog djelovanja

Kineski arheolozi istraživali su drvene zdjele iskopane na drevnom groblju Jirzankal.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 15.06.19 u 09:57
https://bit.ly/2JxcITV
U planinama zapadne Kine iskopane su drvene zdjele u kojima su pronađeni ostaci marihuane. Ovo je najstariji jasan dokaz konzumiranja marihuane dosad pronađen, tvrde arheolozi.

Znanstvenici vjeruju kako su se kamenčići prvo zagrijavali na vatri, a zatim prebacivali u drvene zdjele i posipali marihuanom. Njenim isparavanjem nastao bi psihoaktivni dim. Uz popratnu glazbu, opojna isparavanja su možda poticala prisutne na pokušaj komuniciranja s prirodom, duhovima ili pokojnicima.

Znanstvenici su i prije pronalazili ostatke marihuane na drugim drevnim nalazištima središnje Azije, ali najnovije otkriće bez sumnje upućuje na namjerno korištenje biljaka s visokim razinama THC-a i na to da se marihuana nije jela, nego udisala.

"Dugo se već raspravlja o porijeklu pušenja marihuane, postoje nagađanja o drevnoj upotrebi", rekao je Robert Spengler s Instituta Max Planck. "Ova studija pronašla je najstariji nedvosmislen dokaz za povišenu razinu kemikalije u biljci kao i za spaljivanje biljke u svrhu konzumiranja".

Kineski arheolozi su istraživali deset drvenih zdjela koje su iskopali na groblju Jirzankal kada su ovo otkrili, piše The Guardian. Pretpostavili su da su zdjele imale neku ritualnu ulogu i nadali se da će analize odgovoriti na njihova pitanja.

Nakon što su sastrugali materijal sa zdjela i četiri ugljenizirana kamenčića, analizirali su ga postupkom naziva plinska kromatografija-masena spektometrija. Ova tehnika omogućuje otkrivanje jako malih količina kemijskih ostataka.

"Na naše iznenađenje, identificirali smo biomarkere marihuane, osobito kemikalije povezane s psihoaktivnim svojstvima biljke", rekao je Yimin Yang sa Sveučilišta u Pekingu. Naime, znanstvenici su pronašli kanabinol, tvar koja nastaje oksidacijom THC-a. S obzirom na nedostatak drugih produkata razgradnje marihuane, znanstvenici vjeruju da su biljke namjerno odabrane zbog visoke količine THC-a. Ne zna se jesu li uzgajane ili pronađene u divljini.

Uz drvene zdjele i crne kamenčiće, arheolozi su iskopali i druge drvene ploče, staklene perle, komade svile i kinesku harfu, instrument koji se često koristio prilikom drevnih pogreba i ceremonija žrtvovanja. Kosturi pojedinaca pokopanih na nalazištu nisu detaljno analizirani, ali neki od njih imaju rupe u lubanjama te rezove i lomove kostiju koji bi mogli biti fatalni, što povećava mogućnost da je barem dio njih bio žrtvovan.

"Gotovo sve zdjele sadržavale su biološke markere marihuane, a jedna od njih bila je skoro potpuno spaljena, vjerojatno su se koristile tijekom pogrebnih obreda u svrhu komuniciranja s prirodom, duhovima ili mrtvima", rekao je Yang.

Groblje Jirzankal nalazi se na više od 3.000 metara nadmorske visine u sušnom krajoliku kojim se pružaju paralelne linije crnog i bijelog kamenja. Ulazi u pojedine grobnice obilježeni su humcima okruženim kamenim krugovima. U nekim grobnicama nalazili su se ostaci više ljudi. Drvene zdjele pronađene su u elitnijim grobnicama, rekli su znanstvenici.

Još uvijek se ne zna mnogo o porijeklu pušenja marihuane, ali njezino konzumiranje na grobljima poklapa se s Herodotovim zapisima iz petog stoljeća prije nove ere. U svojim Povijestima, on je još tijekom prvog tisućljeća prije Krista opisao kako su se ljudi okupljali u malim šatorima na stepskim područjima u Aziji i spaljivali biljke na vrućim kamenjima. Drugi dokazi o konzumiranju marihuane otkriveni su u sjevernijim dijelovima Kine i u ruskom gorju Altaj.

Iako je danas pusta, planinska regija Pamira je za vrijeme ranog Puta svile vjerojatno bila prometna trgovačka ruta. Ukoliko je pušenje marihuane poteklo otamo, moguće je da se proširilo upravo iz središnje Azije drugim dijelovima svijeta.


Prevela: Ružica Ereš