Fair Haven: Koza pobijedila na neobičnim izborima za počasnog "gradonačelnika"

Neobični izbori pokazali su se kao odlična obrazovna prilika za djecu, rekao je gradski upravitelj Joe Gunther.

AUTOR: Khaleej Times
OBJAVLJENO: 25.06.19 u 13:24
http://bit.ly/2Xf0W5f
Stanovnici grada Fair Haven u američkoj saveznoj državi Vermont izabrali su u ožujku ove godine novog počasnog gradonačelnika. Vjerovali ili ne, u pitanju je ni manje ni više nego koza po imenu Lincoln, koja je položila prisegu Upravnom odboru.
 
Gradski upravitelj Fair Havena, Joe Gunther, odlučio je održati izbore za gradonačelnika životinja u pokušaju prikupljanja novca za zamjenu školskog igrališta, piše Khaleej Times. Stanovnici su mogli kandidirati svoje kućne ljubimce za ovu poziciju, a uz kandidaturu su donirali 5 dolara za školsko igralište.
 
Novoizbrani gradonačelnik Lincoln je trogodišnja nubijska koza koja je pobijedila psa po imenu Sammie sa samo dva glasa prednosti. Gunther je rekao da će Lincoln odslužiti jednogodišnji mandat s dužnostima, uključujući marširanje na paradi Dana sjećanja (Rememberance Day). Bit će glavni dužnosnik na svim velikim događajima u gradu, rekao je Gunther.
 
Neobični izbori, kaže Gunther, pokazali su se kao odlična obrazovna prilika za djecu. "Prvobitno smo ovo učinili s ciljem da prikupimo novac za novo školsko igralište, ali se pretvorilo u malu građansku lekciju za djecu", rekao je Gunther za Burlington Free Press. Za školsko igralište uspjeli su prikupiti $100.

Sličan slučaj zabilježen je u Minnesoti gdje je trinaestogodišnji pas Duke četiri godine zaredom bio načelnik gradića. Pas je dobio titulu "good boy" i sudjelovao u svim gradskim svečanostima, a pojavljivao se i na jumbo plakatima kao pravi političar.

Prevela: Ružica Ereš