U blizini Cipra pronađene olupine broda iz razdoblja Rimskog Carstva

Ostaci broda trenutno se nalaze u blizini popularnog odmarališta Protaras.

AUTOR: Phys
OBJAVLJENO: 28.06.19 u 12:54
http://bit.ly/2XivSkV
Na dnu Sredozemnog mora nedaleko od jugoistočne obale Cipra pronađene su olupine antičkog broda iz doba Rimskog Carstva. Ronioci su ustanovili da je brod još uvijek natovaren transportnim amforama – velikim glinenim posudama koje su se koristile za držanje vina i drugih tekućina.

U pitanju su prvi dobro očuvani ostaci broda ikad pronađeni u blizini Cipra. Ciparski odjel za antikvitete je kazao kako je brod najvjerojatnije došao iz Sirije ili drevne Cilicije.

Olupinu je pronašao par dobrovoljnih ronilaca istraživačkog tima Sveučilišta u Cipru. Odjel za antikvitete je izjavio kako se očekuje da će istraživanje plovila "baciti novo svjetlo na širinu i opseg pomorske trgovine između Cipra i ostalih rimskih provincija istočnog Mediterana", piše Phys. Dodali su kako će osigurati sva sredstva za istraživanje koje bi trebalo početi što je prije moguće te da se radi na dokumentaciji i zaštiti lokacije na kojoj je olupina pronađena.

Već je pronađeno nekoliko olupina drevnih brodova nedaleko od obale otoka, a jedan od njih datira u 4. stoljeće prije nove ere. Smatra se najočuvanijim u regiji. Arheolozi koji su analizirali ovu olupinu rekli su da su stekli dobar uvid u evoluciju drevne izgradnje brodova na Mediteranu. Prema otkrićima iz te olupine, pretpostavlja se da je riječ o grčkom ili feničkom brodu.


Prevela: Ružica Ereš