Arktička lisica prešla put od Norveške do Kanade za 76 dana

Istraživanje je zabilježilo da se ova jedinka morala prilagoditi nekim velikim promjenama u prehrani kada je stigla u kanadski dio Arktika.

AUTOR: IFLScience
OBJAVLJENO: 05.07.19 u 13:41
http://bit.ly/2YedPls

Mlada arktička lisica (Vulpes lagopus) prešla je dug put ledom od Norveške do Kanade 3.506 kilometara.

Znanstvenici s Norveškog polarnog instituta koristili su GPS uređaj, koji su joj pričvrstili na ogrlicu, kako bi je slijedili dok je putovala od arhipelaga Svalbard 26. ožujka 2018. do otoka Ellesmere u Nunavutu (Kanada), gdje je stigla dva mjeseca kasnije. Put je uspjela preći za samo 76 dana, što znači da je prelazila otprilike 46.3km dnevno. Put je trajao deset tjedana.

Kako je izvijestio časopis Polar Research znanstvenici tvrde da je to jedno od "najdužih 'putovanja' arktičke lisice ikad zabilježeno". Također je zabilježena i najveća brzina kretanja za ovu vrstu, za 1.4 puta brža od prethodnog rekordera, odraslog mužjaka kojeg su pratili na Aljasci.

Nažalost, GPS ogrlica je prestala raditi 6. veljače 2019. pa se više ne zna gdje je ova neustrašiva lisica završila. Ipak, znanstvenički tim je tijekom 2018. godine prikupio dovoljno podataka o ovom nevjerojatnom putovanju, prenosi IFLScience.

"Nismo mogli vjerovati da je ovo istina. Zapitali smo se je li lisica uginula ili je pak na nekom brodu? Ali ne, nema brodova koji idu u ovu zonu pa smo jednostavno morali pratiti što je lisica radila", rekla je Eva Fuglei, autorica istraživanja iz Norveškog polarnog instituta.

Istraživanje je zabilježilo da se ova jedinka morala prilagoditi nekim velikim promjenama u prehrani kada je stigla u kanadski dio Arktika, budući da tamošnja populacija lisica pretežno jede leminge i male sisavce, a ne morsku hranu kao u Svalbardu.

Iako bi ovo moglo zvučati kao odlična avanturistička priča, ona također otvara i pitanja o tome kakav učinak imaju klimatske promjene i smanjenje polarnog ledenog pokrova na životinje. Led je od vitalnog značaja za lisice i druga bića koja se kreću oko Arktika i između kontinenata. Neke arktičke lisice su već "zaglavile" na Islandu zbog otapanja polarnog leda, a ako se tako nastavi, i populacija na Svalbardu bi mogla ostati izolirana.

"Ako se led otopi, morski arhipelag Svalbard ostat će potpuno izoliran", potvrdila je Fuglei.

"Ovo je još jedan primjer na kojem se pokazuje važnost morskog leda na divlje životinje s Arktika", dodao je norveški ministar za klimu i okoliš Ola Elvestuen. "Zagrijavanje sjevera odvija se jako brzo. Moramo brzo smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bismo spriječili nestanak leda tijekom cijelog ljeta".


Prevela: Ružica Ereš