Američki milijarder Bernie Marcus donirat će više od 80% bogatstva u dobrotvorne svrhe

Iako je već zagazio u devedesete, Bernie je nedavno u intervjuu rekao kako se osjeća mlado i kako se nada da će većinu svog novca darovati dok je još živ.

AUTOR: Good News Network
OBJAVLJENO: 08.07.19 u 19:03
https://bit.ly/2YiSreF
Bernie Marcus je odrastao u Newarku (New Jersey). Njegovi roditelji nisu imali novca da ga upišu u medicinsku školu pa je naporno radio kako bi postao farmaceut. Kasnije su mu poslovni talenti i sposobnost donijeli posao direktora u jednoj kalifornijskoj tvrtki. Ni nakon otkaza nije odustao, nego se vratio farmaciji. Nakon toga je postao suosnivačem trgovine koja je konceptom skladišta revolucionirala industriju poboljšanja doma.

Suosnivač The Home Depota sada kaže kako namjerava dati većinu svog preostalog bogatstva u dobrotvorne svrhe. Već je ranije donirao oko dvije milijarde dolara brojnim filantropskim organizacijama diljem svijeta.

Kada umre, oko 80 do 90 posto njegova preostalog bogatstva bit će prebačeno u njegovu zakladu, prenosi Good News Network.

Njegova trenutna neto vrijednost je oko 4,5 milijardi dolara, a Bernie i njegova žena Billi Marcus potpisnici su The Giving Pledge - zajedno s još dvjesto drugih ljudi, poput Michaela Bloomberga, Richarda Bransona i Elona Muska - koalicije Billa i Melinde Gates i Warrena Buffeta osmišljene kao projekt kojim se nastoji utjecati na bogate obitelji da založe barem polovicu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Zaklada Marcus, koja nema svoju internetsku stranicu, fokusira se na brigu o veteranima, medicinska istraživanja, bolnice i židovska pitanja. Bernie je dao upute upravnom odboru da ulaže u "medicinska otkrića i liječenje djece s autizmom i otvaranje barem 20 do 25 centara diljem SAD-a kako bi se pomoglo veteranima koji imaju ozljede mozga ili posttraumatski stresni poremećaj".

Iako je već zagazio u devedesete, Bernie je nedavno u intervjuu za Atlanta Journal Constitution rekao kako se osjeća mlado i kako se nada da će većinu svog novca darovati dok je još živ.

"Sada su pronalaženje pravih stvari u koje ću uložiti svoj novac i koje mi se mogu vratiti u emocijama i dobra djela razlog zbog kojeg živim", rekao je Bernie.

U travnju ove godine je Marcus donirao 25 milijuna dolara Centru za autizam Marcus u svrhu istraživanja o uzrocima i liječenju autizma te o problemima s hranjenjem za koje je poznato da su prisutni kod djece s autizmom.

Marcus je 2017. godine financirao i osnovao Marcusov institut za zdravlje mozga, ustanovu posvećenu inovativnom i intenzivnom liječenju američkih vojnih veterana koji pate od PTSP-a, u koju je uložio 38 milijuna dolara.


Prevela: Ružica Ereš