Zašto udomiti starijeg psa

Ako želite nabaviti psa, važno je naučiti mnogo o njima i dati im vremena da se naviknu na novo okruženje i obitelj. Dobar stav i razumijevanje prema psu olakšat će i ubrzati proces prilagodbe.

AUTOR: Dogtime
OBJAVLJENO: 22.07.19 u 14:45
http://bit.ly/2YwRNWb
Skloništa za pse puna su starijih pasa koji se jednako kao i mlađi nadaju novoj šansi za život. Većina njih već je imala vlasnike, ali zbog raznih razloga ostanu bez krova nad glavom. Mnogo ljudi, pri ostavljanju pasa u skloništima, vjeruje da će njihov pas unatoč svojoj starosti biti udomljen i imati odličan novi život s nekim drugim vlasnicima, ali to se nažalost najčešće ne odvije tako. Veliki broj starijih pasa postane depresivan, a na neki način su i nevidljivi pored mlađih i slađih pasa. Jednako tako, veliki broj ljudi koji razmišlja o nabavljanju psa zamišlja sićušnog, maznog i veselog kučića. Iako su kučići divni, postoji jako mnogo dobrih razloga za udomljavanje starijeg psa koje nam u ovom tekstu donosi Dogtime.

Spašavanje života

Udomljavanje starijeg psa na neki način znači borbu za vrijednost i ljepotu života u svim životnim dobima. U skloništima jako često ima previše pasa, a stariji psi su tu prvi na redu za uspavljivanje. Odabir starije životinje zaista bi onda predstavljao spašavanje života.

Utreniranost

Većina starijih pasa već je savladala osnove dresiranja. Oni znaju da se nužda mora obavljati vani, da cipele nisu za žvakanje nego za hodanje i slično. Stariji pas je sigurno već naučio mnoge životne lekcije i brzo shvaća što se od njega traži. Stariji psi, posebice oni koji su već iskusili ljubav i privrženost vlasniku, trudit će se zadovoljiti i novog vlasnika svojom poslušnošću i ponašanjem.

Nema iznenađenja

Sa starijim psom znate što dobivate i lako je vidjeti njihovu veličinu i temperament. Nećete se pitati koliko će još rasti i znat ćete kakav je njegov karakter, je li povučen, druželjubiv, stidljiv itd. Samim time, lakše je odlučiti koji će se stariji pas uklopiti u vašu obitelj i životni stil.

Nisu zahtjevni

Nemojte usvajati psa ako niste spremni dati im ljubavi i pažnje, potrošiti novac na njih i donekle se žrtvovati. Ipak, stariji psi najčešće su dosta manje zahtjevni od energičnih i nedresiranih kučića. Naravno, i stariji psi vole žustre dnevne šetnje, ali bit će zadovoljni i drijemanjem i maženjem te se mogu uklopiti u mnoga kućanstva s većom lakoćom. Stariji pas neće vas iscrpiti. Većina njih ne zahtijeva konstantni nadzor i dresiranje kakvo je potrebno mlađim psima, tako da su jako dobar izbor za starije ljude i zauzete obitelji s mlađom djecom.

Socijaliziranost

Većina starijih pasa već je socijalizirana i naučila je što je potrebno da bi se slagali s ljudima, a često i s drugim kućnim ljubimcima. To znači da možete preskočiti mnogo dresiranja i socijalizacije koju zahtijevaju štenci i odmah se baciti na druženje i maženje. Stariji psi poznaju sve rutine – kad otvorite vrata od automobila, sami će odmah ući u njih, znaju što znače riječi "šetnja" i "nagrada" pa s njima možete imati mnogo značajnije interakcije bez višegodišnjih prethodnih obuka. Nagrada za odabir i provođenje vremena sa novim starijim psom je brzo stvaranje povezanosti koje znači lijepu budućnost s tim psom.

I stariji psi mogu naučiti nove trikove

Unatoč svojim godinama, stariji psi vole učiti nove trikove. To se možda može činiti nemoguće ili čak suprotno od onoga što ste ranije mogli čuti o njima, ali to je istina. Psi se mogu dresirati u bilo kojoj dobi. Ukoliko stariji pas dobije novu priliku za život, sigurno će vas nagraditi nepokolebljivom predanošću i dati sve od sebe da zadovolji vaše želje, što olakšava učenje novih trikova. Stariji psi su također i odlični terapeutski psi.

Zaključak

Ako želite nabaviti psa, važno je naučiti mnogo o njima i dati im vremena da se naviknu na novo okruženje i obitelj. Pratite kako se vaš pas ponaša kako biste stekli uvid u njegovu osobnost, ono što voli ili ne voli i kako biste vidjeli na koji način komunicira s vama. Dobar stav i razumijevanje prema psu olakšat će i ubrzati proces prilagodbe.


Prevela: Ružica Ereš