I trčanje može biti umjetnost: Trkač stvara umjetnička djela odabirom ruta na aplikaciji

Prilikom iscrtavanja Fride Kahlo, pretrčao je skoro 47 kilometara. Maughan za svoje crteže koristi aplikaciju za trčanje Strava, a za stvaranje lika Fride Kahlo trebalo mu je šest sati i osam minuta.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 30.07.19 u 13:19
http://bit.ly/2YhE1f8
Izrada rute za trčanje složen je proces, posebice u gradovima poput San Francisca: potrebno je naći dovoljno sigurno mjesto, izbjeći gužve, ali i pronaći područja s dovoljno lijepim pogledom. Međutim, jedan trkač iz ovog grada, taj proces čini još složenijim – no, sa fenomenalnim rezultatima.

Tijekom posljednje četiri godine, Lenny Maughan pretvara svoje rute za trčanje u umjetnost. On pažljivo odabire svoje rute tako da one, kada se gledaju na Google mapi, ilustriraju razne stvari, počev od jednostavnih oblika poput srca ili pak složenijih oblika poput svemirske letjelice Enterprise iz Zvjezdanih staza.

Dosad je iscrtao 53 djela – a najnovije je ilustracija umjetnice Fride Kahlo, koja je jako brzo postala viralna.

Maughan nije namjerno počeo s ovim "umjetničkim trčanjem". Međutim, pojavom aplikacija za praćenje ruta trčanja, trkači su primijetili da njihove rute često izgledaju kao neki poznati oblici, "nešto slično kao Rorschachove mrlje", rekao je Maughan za The Guardian. Dosta trkača odmah je htjelo crtati penise: "Tako je sve počelo", tvrdi on. "No, ja sam htio nešto drugačije i originalno".

Njegov prvi 'projekt' bilo je oslikati poznatu gestikulaciju rukom iz Zvjezdanih staza. "Isprintao sam mapu na papiru i skicirao oblik ruke duž Market ulice, nakon čega je odmah bilo lakše skicirati ostale prste, palac i zglob", rekao je. Zatim je 'nacrtao' televiziju, na području u kojem su se pojavili prvi televizori. Uspio je i otrčati veliki Batman logo, koji obuhvaća veći dio grada. "Što je veća ruta, bolje možete oblikovati svoje crteže".

Prilikom iscrtavanja Fride Kahlo, pretrčao je skoro 47 kilometara. Maughan za svoje crteže koristi aplikaciju za trčanje Strava, a za stvaranje lika Fride Kahlo trebalo mu je šest sati i osam minuta.

Proces u kojem aplikacija prati rutu trčanja podrazumijeva modernu tehnologiju, ali sam proces počinje korištenjem papira i olovke. "Kada sam bio dijete, svi su mislili da ću postati umjetnik – uvijek sam nešto crtao", tvrdi Maughan. Jako je volio Etch-a-Sketch, koji je na neki način sličan ovom što sada radi – oba tipa 'crtanja' zahtijevaju stvaranje crteža u neprekinutoj liniji.

Maughan živi u San Franciscu već duže od 20 godina, a mnogi njegovi crteži su na neki način karakteristični za ovu regiju. Iscrtao je oblik Kalifornije, ruku gitariste Jerryja Garcie (Grateful Dead), oblik kacige i sjekire koju koriste vatrogascima, kako bi odao počast njihovom trudu tijekom požara.

Međutim, ova povezanost je sasvim slučajna, tvrdi. Njegov je cilj stvarati slike koje svatko može prepoznati: "Ovo je samo način da ulice ovog grada učinim svojima".


Prevela: Ružica Ereš