Atomik: Prva votka iz černobilske Zone otuđenja

Raž koju su proizvođači Atomika uzgajali u Zoni otuđenja je radioaktivna. Međutim, Jim Smith, osnivač Atomika i profesor sa Sveučilišta u Portsmouthu, tvrdi da svi tragovi zračenja nestaju tijekom destilacije raži, kada fermentirana tekućina pročišćava i uklanja vodu i druge tvari za razrjeđivanje.

AUTOR: Live Science
OBJAVLJENO: 09.08.19 u 15:16
https://bit.ly/2YSvzON
Tim britanskih i ukrajinskih znanstvenika proizveo je prvu bocu votke napravljene od vode i žitarica iz Zone otuđenja u Černobilu.

Iako je zona od 2.600 kvadratnih kilometara proglašena nenaseljivom na čak 24.000 godina nakon eksplozije nuklearnog reaktora koja se dogodila 1986. godine, proizvođači Atomika tvrde da njihov proizvod nije ništa radioaktivniji od bilo koje druge votke na tržištu, piše Live Science.

To je, barem djelomično, posljedica toga što Zona otuđenja više nije ni približno opasna koliko je bila prije 33 godine. Neka od žarišta radioaktivnog zračenja – poput tzv. crvene šume, gdje se izlio najveći dio radioaktivnog materijala nakon eksplozije – još uvijek su zabranjena za posjetitelje Černobila. Međutim, na najvećem dijelu Zone otuđenja rizik od zračenja je zanemariv, a ukrajinska je vlada prije desetak godina otvorila zonu za turističke posjete.

Danas je Černobil najatraktivnija ukrajinska turistička destinacija, a samo 2018. godine posjetilo ga je više od 60.000 turista, tvrde lokalni turistički službenici. Posjete su se povećale za čak 30% od svibnja ove godine zahvaljujući istoimenoj HBO-voj miniseriji koja je za kratko vrijeme postala jako popularna.

Ipak, putovanja u Zonu otuđenja i dalje se odvijaju pod strogom kontrolom, a posjetiteljima je zabranjeno dirati lokalne biljke i jesti lokalno voće i povrće. Kako tvrdi biolog Anders Moller, koji već desetljećima proučava Zonu otuđenja, lokalni usjevi su kontaminirani zračenjem zbog čega mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ukoliko se konzumiraju.

Raž koju su proizvođači Atomika uzgajali u Zoni otuđenja je radioaktivna. Međutim, Jim Smith, osnivač Atomika i profesor sa Sveučilišta u Portsmouthu, tvrdi da svi tragovi zračenja nestaju tijekom destilacije raži, kada fermentirana tekućina pročišćava i uklanja vodu i druge tvari za razrjeđivanje.

"Svaki kemičar može potvrditi da, kad nešto destilirate, sve nečistoće idu u otpad", rekao je Smith za BBC.

Testovi na radioaktivnost koju su proveli Smithovi kolege sa Sveučilišta u Southamptonu potvrdili su da je proizvod jednako siguran kao druga žestoka alkoholna pića.

Trenutno postoji samo jedna boca Atomik votke, no proizvođači se nadaju da će do kraja godine proizvesti barem 500 i uspješno ih prodati. Jim Smith je izjavio kako će 75% profita od prodaje votke ići lokalnom stanovništvu iz sela u Zoni otuđenja koje je doživjelo blagi ekonomski porast.

"Mislim da je nakon trideset godina najvažnija stvar u Zoni zapravo ekonomski razvoj i uspon, a ne radioaktivnost", rekao je Smith za BBC.

Atomik votka je prvi potrošački proizvod nastao u Zoni otuđenja nakon nuklearne katastrofe.


Prevela: Ružica Ereš