Koliko je bio visok Napoleon?

Napoleon je bio visok otprilike 5'6.5 – 5'7 stopa, što je između 168 i 170 centimetara, što je dakle sasvim normalna visina za čovjeka iz tog razdoblja.

AUTOR: History Extra
OBJAVLJENO: 11.08.19 u 15:32
https://bit.ly/2H0ZYV7
Slika Napoleona kao bijesnog i nedvojbeno zdepastog vojskovođe do 20. stoljeća je već bila toliko raširena da je čak i psihološki kompleks dobio naziv po njemu.

Tijekom Napoleonovih ratova engleskim propagandistima je najdraže bilo ismijavati njegovu visinu slikovito ga prikazivajući kao patuljka čiji su šeširi veći od njega samog, kako se bori s propinjanjem do stola kako bi večerao ili pak kako mu treba 'lopovska' da bi mogao vidjeti pozicije svojih trupa, piše History Extra.

A ipak, 1815. godine, jedan engleski kapetan opisao ga je kao "izuzetno snažnog čovjeka tvrde građe visokog otprilike 170 centimetara (5'7 stopa)", što je tada bila gotovo iznadprosječna visina. Otkud onda ideja da je bio "mali kaplar"?

Ovaj nadimak je zapravo proizašao iz sklonosti ovog mladog časnika za mikroupravljanjem na bojnom polju, a u kasnijim godinama bio je u dosta nepovoljnijem položaju u odnosu na dosta više članove carske garde.

Nakon njegove smrti 1821. godine izvještaj njegovog liječnika pokazao je da je Napoleon bio visok 5'2 stopa. Međutim, važno je napomenuti da je tu u pitanju francuski mjerni sustav u inčima koji je malo 'duži' od engleskog,. Stoga, Napoleon je prema engleskom mjernom sustavu bio visok otprilike 5'6.5 – 5'7 stopa, što je između 168 i 170 centimetara, što je dakle sasvim normalna visina za čovjeka iz tog razdoblja.


Prevela: Ružica Ereš