Perzeidi 2019: Vrhunac meteorske kiše očekuje se večeras

Ove godine se vrhunac Perzeida očekuje od ponoći do 5 sati ujutro.

AUTOR: Forbes
OBJAVLJENO: 12.08.19 u 11:39
https://bit.ly/2H1Ld4i
Ovaj tjedan jedan će astronomski događaj dominirati ostalima. Riječ je o godišnjoj meteorskoj kiši Perzeida. Perzeidi su meteorska kiša koja na vrhuncu može dostići stope od čak jednog meteora po minuti. Ovi meteori nastaju iz kometa Swift-Tuttle, kojem su za jedan obilazak oko Sunca potrebno 133 godine.

Zbog veličine ove svemirske prašine, meteori Perzeida mogu se vidjeti u razdoblju od 17. srpnja do 24. kolovoza. Ove godine se vrhunac Perzeida očekuje upravo večeras od ponoći do 5 sati ujutro, a najbolji pogled će biti iz sjeverne hemisfere planeta, piše Forbes. Kao i svake godine, očekuje se da će biti između 60 i 80 zvijezda padalica po satu, ali treba uzeti u obzir da ovaj broj podrazumijeva savršene uvjete vidljivosti noćnog neba.

Nažalost, ovogodišnji uvjeti nisu savršeni. Iako je vani toplo, ponegdje i vruće, pa je zaljubljenicima u ovaj događaj lakše provoditi vrijeme na otvorenom, problem bi mogla predstavljati Mjesečeva svjetlost. Budući da će u četvrtak biti pun Mjesec, noćno će nebo tijekom cijelog tjedna biti poprilično osvijetljeno njegovom svjetlošću, što bi moglo utjecati na vidljivost padalica.

Stoga će ove godine najvjerojatnije biti teže vidjeti puno zvijezda padalica pa je možda bolje pratiti zaista svijetle i veće meteore. Unatoč tomu, i dalje ima šanse da ulovite brze i sjajne zvijezde padalice, stoga ne treba odustati od promatranja.

Perzeidi će se moći promatrati cijeli ovaj tjedan, ali ukoliko ne želite propustiti njen vrhunac, najbolje je da je promatrate večeras.


Prevela: Ružica Ereš