Gdanjsk: Program "Biblioteka na plaži" već šestu godinu zaredom privlači čitatelje

Na nekoliko plaža nalaze se police s knjigama, na kojima možete naći preko 700 naslova koje svatko može posuditi ukoliko želi nešto pročitati dok odmara od kupanja.

AUTOR: Kafkadesk
OBJAVLJENO: 12.08.19 u 20:23
http://bit.ly/2GYY4Eg
Gdanjsk, predivni obalni grad na sjeveru Poljske, ovog je ljeta ponovno predstavio svoj program "Biblioteka na Plaži" (Biblioteka na plaży), čiji je cilj potaknuti ljude da više čitaju čak i kada uživaju na godišnjem odmoru.

Ovaj program već šestu godinu zaredom organizira Općinska javna knjižnica u Gdanjsku, u suradnji s gradskim sportskim centrom.

Na nekoliko plaža nalaze se police s knjigama, na kojima možete naći preko 700 naslova koje svatko može posuditi ukoliko želi nešto pročitati dok odmara od kupanja.

Kako bi se ponuda prilagodila raznolikoj publici i ukusima, na ovim policama možete pronaći sve, znanstvenu fantastiku, trilere, ljubavne romane, dječje knjige. Može se pronaći i veliki broj knjiga na stranim jezicima, uključujući engleski, njemački i ruski, izložene ljudima koji turistički posjećuju ovaj poljski grad.

"Zahvaljujući ovom programu, čak i ako zaboravimo ponijeti knjige na plažu, možemo uzeti neku s police i čitati", rekao je glasnogovornik Przemyslav Czaja.

Cilj ove inicijative je potaknuti ljude na čitanje, jer broj čitatelja knjiga u Poljskoj tijekom posljednjih godina značajno opada.

U ožujku ove godine, istraživanje poljske Nacionalne knjižnice pokazalo je da je nešto više od trećine Poljaka tijekom 2018. godine pročitalo barem jednu knjigu. Prema tim podacima, Poljska je zemlja koja ima najnižu stopu čitača u toj regiji. Usporedbe radi, u Češkoj se taj postotak penje na skoro 80%.

Isto istraživanje pokazalo je da je oko 10% poljskog stanovništva pročitalo sedam ili više knjiga godišnje od 2004. godine.


Prevela: Ružica Ereš