U berlinskom zoološkom vrtu panda Meng Meng rodila blizance

"Meng Meng je postala mama – dvaput! Tako smo sretni, bez riječi smo", objavljeno je na Twitter profilu berlinskog zoološkog vrta.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 02.09.19 u 13:06
https://bit.ly/2ZN4YCZ
Iz berlinskog zoološkog vrta priopćili su kako je panda imena Meng Meng rodila blizance. Riječ je o prvim pandama koje su došle na svijet u Njemačkoj.

"Meng Meng je postala mama – dvaput! Tako smo sretni, bez riječi smo", objavljeno je na Twitter profilu ovog zoološkog vrta uz simpatični popratni video.

Pande je izuzetno teško uzgajati i poznate su po svojoj lijenosti koja podrazumijeva i parenje, zbog čega su ovakvi događaji rijetki.

Pande su na svijet došle u subotu navečer. "Meng Meng i mladunčad dobro su izdržali porođaj", rekao je direktor zoološkog vrta Andreas Knieriem.

Spol mladunčadi još uvijek nije utvrđen, a po rođenju su težili 136 i 186 grama, izvještava The Guardian.

Meng Meng i mužjak Jiao Qing stigli su u Berlin iz Kine u lipnju 2017. godine, a dočekani su s oduševljenjem. U okviru svoje "panda diplomacije" Kina je poslala svoje nacionalno blago i u desetak drugih zemalja kao simbol bliskih odnosa.

Zoološki vrt plaća $15 milijuna Kini u okviru 15-godišnjeg ugovora kako bi držala ove životinje, a većina tog novca ide u kineski istraživački program očuvanja i uzgoja panda.

Berlinski mladunci moraju biti vraćeni u Kinu u roku od četiri godine nakon odvikavanja od majčinog mlijeka. Meng Meng je četvrta panda koju je Kina poslala Njemačkoj. Prethodna, Bao Bao, bila je mužjak. Bao Bao je uginuo u Berlinu 2012. godine u dobi od 34 godine, što ga čini jednim od najstarijih mužjaka panda na svijetu.

Trenutno oko 1.864 panda živi u kineskim divljinama, a 1970-ih bilo ih je oko 1.000, kažu iz ekološke organizacije World Wildlife Fund. U zoološkim vrtovima diljem svijeta živi više od 400 panda.


Prevela: Ružica Ereš