Prvi dan jeseni: Kako različite kulture obilježavaju dolazak jeseni

Riječ ekvinocij na latinskom znači "jednaka noć" jer tijekom ovog prijelaznog dana se Sunce nalazi izravno iznad Zemljinog ekvatora. To znači da će sva mjesta na svijetu imati dan i noć gotovo jednake dužine. U većini mjesta će dan trajati duže od noći.

AUTOR: Space; Time And Date
OBJAVLJENO: 23.09.19 u 17:05
OSVJEŽENO: 23.09.19 u 17:05
http://bit.ly/2msyno7
Jutros je u 9:49 sati službeno počela jesen u sjevernoj hemisferi. Iako se plaže već neko vrijeme prazne i već je došlo do meteoroloških promjena iz ljetnog u jesensko vrijeme, danas se događa poseban prijelaz u kojem Sunce "prelazi" nebeski ekvator, odnosno projekciju Zemljina ekvatora na nebu od sjevera ka jugu. Tako se na sjeveru spremaju hladniji dani, a jug očekuje proljetno vrijeme.

Razne kulture diljem svijeta proslavile su ovu promjenu na različite načine. Tako su primjerice u Japanu oba ekvinocija nacionalni praznici poznati kao Ohigan, tijekom kojih ljudi odaju počast svojim preminulim precima. Meksiko posjećuje veliki broj turista kako bi promatrali 'silazak boga Kukulkán' uz bok majanske piramide Chichén Itzá.

Riječ ekvinocij na latinskom znači "jednaka noć" jer tijekom ovog prijelaznog dana se Sunce nalazi izravno iznad Zemljinog ekvatora. To znači da će sva mjesta na svijetu imati dan i noć gotovo jednake dužine. U većini mjesta će dan trajati duže od noći.

Sezonske promjene nastaju zbog nagiba Zemljine osi, zamišljenog štapa koji prolazi kroz Zemljin sjeverni i južni pol. Planet je nagnut za oko 23.4 stupnja u odnosu na ravninu Zemljine orbite oko Sunca. Tijekom ekvinocija, učinak ovog nagiba je poprilično očit na polovima planeta. Tijekom rujnaske ravnodnevnice Sunce se napokon izdigne nad horizontom na južnom polu, gdje Sunce nije izašlo šest mjeseci, dakle od ožujske ravnodnevnice. Istovremeno, sjeverni pol se priprema za dugu noć koja će trajati do ožujka iduće godine.

Svake godine postoje dva ekvinocija i dva solsticija, koji već tisućljećima igraju važnu ulogu u ljudskoj kulturi. Mitovi i tradicije o kojima je riječ u ovom članku, ukorijenjeni su u kulturama sjeverne hemisfere. Kako lišće dobiva žutu boju, a voće i povrće sazrijeva, većina tradicionalnih proslava jesenske ravnodnevnice povezana je s berbom, što je prisutno i danas, no ovdje ćemo se vratiti malo dalje u povijest.

Povratak Perzefone u podzemni svijet

Stari Rimljani održavali su festival posvećen Pomoni, božici voća i rastućih stvari. Međutim, najpoznatiji antički mit nastao je u Grčkoj. U starogrčkoj mitologiji dolazak jeseni usko je povezan s pričom o otmici Perzefone, koju su također zvali i Kore ili Cora. Ovu božicu oteli su od njene majke Demeter, božice žetve, i odveli u podzemlje kako bi postala žena Hada, boga podzemnog svijeta. Nakon razdoblja žalost i borbe, Demeter je uspjela vratiti kći, ali samo na devet mjeseci godišnje. Svake bi se godine Perzefona vraćala u podzemlje kako bi provela tri mjeseca s Hadom. Tijekom tih mjeseci, Demeter je odbila koristiti svoje božanske vještine, što bi zaustavilo rast biljaka.

Novopaganska proslava Mabon

Mabon je relativno moderna novopaganska proslava koja se obilježava oko rujanske svakodnevnice. Američki autor Aidan Kelly je 1970-ih godina dodijelio nova imena za šest Sabbata iz drevne keltske mitologije i osmislio dvije nove proslave u rujnu u ožujku. Sabbati su proslave zasnovane na sunčevim ciklusima. Inspiraciju za naziv Mabon dobio je od velške riječi mab/map koja znači sin ili dječak, a ceremonija kojom se obilježava temelji se na prethodno opisanom mitu o Perzefoni. Mabon slavi drugu žetvu i početak priprema za zimu, kojom se izražava poštovanje predstojećem mraku i zahvaljuje Suncu.

U Velikoj Britaniji se također okupljaju sljedbenici religije Wicca, druidi i pogani u Stonehengeu i u Castleriggu kako bi gledali izlazak Sunca.

Kršćanstvo

Kršćani su zamijenili mnoge rane poganske proslave svojim novim pravilima. Najraširenija kršćanska proslava je svakako Božić, kojim je zamijenjen drevni festival kojim se obilježavao zimski solsticij. Najbliže slavlje kojim je zamijenjeno obilježavanje rujanske svakodnevnice je blagdan sv. Mihaela i arkanđela Gabriela i Rafaela koji se obilježava 29. rujna. Riječ je o manjem blagdanu koji se uglavnom poštuje u katoličkoj crkvi. Prije nekoliko stoljeća je razdoblje spomendana sv. Mihaela imalo i svoju poslovnu stranu. Nakon što bi slugama nakon žetve bile isplaćene plaće, oni bi tražili poslove na sajmovima zapošljavanja koji su ujedno postali i mjestom proslave ovog razdoblja.

Majanska tradicija

U točnom trenutku ekvinocija, kada Sunce sja točno nad ekvatorom, ogromna "zmija sunčeve svijetlosti" klizi uz bok piramide Chichén Itzá u Meksiku. Ovaj hram izgradile su Maje koristeći napredne astronomske izračune kako bi odredili točan kut stepeništa koje se nalazi na bočnoj strani piramide.

Japan - Ohigan

Već smo ranije spomenuli Ohigan. Riječ je o šestodnevnom budističkom slavlju u Japanu koje se obilježava i tijekom rujanske i tijekom ravnodnevnice u ožujku. Obje ravnodnevnice su državni praznici još od Meijijevog razdoblja (1868-1912). Ohigan znači "druga obala" a odnosi se na duhove mrtvih koji dosežu stanje Nirvane. Ohigan je vrijeme prisjećanja i odavanja počasti mrtvima kada veliki broj Japanaca posjećuje groblja svojih najmilijih.

Kina – Mjesečev festival

Festival sredine jeseni, poznat i kao Mjesečev festival slavi se u kineskim i vijetnamskim zajednicama širom svijeta na tzv. dan Žetve Mjeseca, odnosno punog Mjeseca koji je najbliži rujanskoj ravnodnevnici. Za vrijeme Mjesečeva festivala slavi se obilje ljetne žetve, a tradicionalno se pravi "mjesečev kolač" koji se pravi od lotosa, sjemenki sezama, jajeta patke i sušenog voća.

Navratri

Navratri je hinduistički festival koji se održava najesen. Ovim festivalom se odaje počast Durgi, hinduskoj božici (Devi – ženska božanstva u hinduizmu). Durga je utjelotvorenje Šakti, ženske kreativne moći, i egzistira i stanju kojem ne ovisi ni od čega osim univerzuma – ona je dovoljna samoj sebi, a pri tome ispoljava "silinu" samilosti. Ova božica smatra se "nedodirljivom" i "onom koja može izbaviti i iz najbezizlaznijih situacija". Navratri festival obilježava se u prvoj polovici hinduističkog mjeseca Ashvin, koji traje tijekom rujna i listopada.


- Izvori: Space, Time And Date


Prevela: Ružica Ereš