J.K. Rowling donirala $19 milijuna za istraživanja multiple skleroze

Primatelj donacije je Sveučilište u Edinburghu, a sredstva će biti upotrijebljena za daljnji razvoj Klinike Anne Rowling za regenerativnu neurologiju.

AUTOR: Healthy Food House
OBJAVLJENO: 26.09.19 u 16:42
http://bit.ly/2lZZebm
J.K. Rowling, autorica nevjerojatno popularne serije knjiga o Harryju Potteru, donirala je $19 milijuna za financiranje istraživanja multiple skleroze (MS). Primatelj donacije je Sveučilište u Edinburghu, a sredstva će biti upotrijebljena za daljnji razvoj Klinike Anne Rowling za regenerativnu neurologiju. Klinika je izgrađena 2010. godine nakon značajne donacije ove spisateljice, koja ju je imenovala po svojoj majci Anne koja je preminula u 45. godini života od MS-a.

Sa sveučilišta su rekli da se klinika "etablirala kao integrirana ustanova za njegu i istraživanje s fokusom na MS i neurološka stanja s ciljem provođenja kliničkih istraživanja i ispitivanja na pacijentima".

Rowling je rekla da, kada je klinika osnovana, nitko nije predviđao nevjerojatan napredak koji je postigla u području regenerativne neurologije. Dodala je kako je sretna što će podržati kliniku i u novoj fazi otkrića i dostignuća dok ostvaruje svoje ambicije stvaranja nasljedstva boljih rezultata za generacije ljudi s multiplom sklerozom ali i drugim neurodegenerativnim bolestima.

Autorica i scenaristica, koja je napisala sedam romana i brojne spin-off priče i filmove o kronikama Harryja Pottera, rekla je da je ponosna što je klinika spojila jake ambicije s praksom i terenskom podrškom i brigom za ljude s MS-om bez obzira na fazu i vrstu MS-a. Stoga je ona sigurna da će tim koji nadgleda klinička istraživanja "definitivno dovesti do promjena za osobe s MS-om i povezanim stanjima".

Pored toga, sredstvima će se financirati i izgradnja objekata srodnih klinici, a dio novca izdvojit će se i za proučavanje načina na koji zdravstveni radnici mogu pomoći poboljšati život pacijenata koji pate od sličnih bolesti, piše Healthy Food House.

Profesor Peter Mathieson, ravnatelj i prorektor Sveučilišta u Edinburghu izrazio je počašćenost odlukom spisateljice da podrži njihovu kliniku. Dodao je da će donacijom financirati čitavu novu generaciju znanstvenika usmjerenih na otkrivanje i pružanje boljih tretmana i terapija za pacijente.

Donacija će podržati i istraživanja o "nevidljivim" simptomima MS-a, poput oštećenja kognitivnih funkcija i boli, kao i poboljšanja u individualiziranoj skrbi.

Siddharthan Chandran, neurolog i direktor klinike, objasnio je da će velikodušna donacija "otključati potencijal personaliziranog liječenja za osobe s MS-om u Škotskoj, a i šire".


Prevela: Ružica Ereš