"Jezik beba": Kako komunicirati s malim djetetom

Bebe vole čuti vaš glas i kada razgovarate s nekim drugim, posebice kada ste raspoloženi. One uče oponašajući zvukove koje čuju oko sebe. Dakle, što više razgovarate sa svojim djetetom, ono će brže steći vještine govora i jezika.

AUTOR: WebMD
OBJAVLJENO: 29.09.19 u 14:09
http://bit.ly/2m2uQgr
Prvih godinu dana života vaše bebe bit će pun promjena – pri čemu se ne misli samo na mijenjanje pelena. Od prvog osmijeha, gunđanja, pa sve do učenja da kaže "mama" ili "tata", bebe vole govoriti vlastitim "jezikom" i od vas očekuju da ćete im odmah odgovoriti.

Tijekom ove prve godine možete učiniti jako puno i potaći razvoj komunikacijskih vještina vaše bebe, i to je prilično jednostavno. Sve što trebate uraditi je reagirati osmehom, govoriti bebi, pjevati i čitati joj.

Zbog čega se treba usredotočiti na komunikaciju s bebom?

Rane govorne jezične vještine povezane su s uspjehom u razvoju čitanja, pisanja i drugih socijalnih vještina, kako kasnije u djetinjstvu, tako i kasnije u životu, piše WebMD. Puno prije nego što mogu razgovijetno govoriti, bebe razumiju opće značenje onoga što im govorite. One također razumiju izgovoreno iz emocionalnog aspekta, primjerice, razaznaju jeste li ljuti na njih ili im pokazujete pažnju i ljubav.

Često se osmjehnite svojoj bebi, pogotovo kada priča "jezikom beba" i improvizira svojim glasovnim aparatićem razne zvukove. Gledajte je dok to radi umjesto da vam nešto drugo odvlači pažnju. Budite strpljivi dok pokušavate dekodirati ono što beba pokušava "reći" i obratite pozornost na neverbalnu komunikaciju poput grimasa, pokreta ruku, nogu i slično. Verbalno ili neverbalno, beba vješto može pokazati frustraciju, ljutnju, strah, oduševljenje i radost.

Odvojite dovoljno vremena da svojoj bebi pružite puno ljubavi i pažnje, čak i kada ste zauzeti svakodnevnim obvezama.

Od samog početka komunikacija između vas i vaše bebe trebao bi biti dvojsmjerna ulica. Imitiranjem onoga što vaša beba radi rukama ili pokušava vokalizirati obavještava vašu bebu da vam je vrlo važno ono što vam ima za reći.

Dajte sve od sebe da reagirate na bebino iniciranje "razgovora", čak i kada ne razumijete šta vam želi reći. Pojačajte komunikaciju osmjehom i imitiranjem njenih izraza lica.

Bebe vole čuti vaš glas i kada razgovarate s nekim drugim, posebice kada ste raspoloženi. One uče oponašajući zvukove koje čuju oko sebe. Dakle, što više razgovarate sa svojim djetetom, ono će brže steći vještine govora i jezika.

Mnogi odrasli koriste poseban, glasniji, povišeni i pretjereno izraženi ton kada razgovaraju sa bebama, podsvjesno oponašajući ženski glas koji bebe povezuju s hranjenjem i udobnošću. Imajte na umu da imitiranjem bebinog "jezika" nećete odgoditi ili spriječiti učenje stvarnog govora i jezika odraslih. Angažirajte se kada je u pitanju slušanje bebe tako što ćete razgovarati s njom, pričajući na primjer o svojim aktivnostima. Razgovarajte s njom dok je hranite, oblačite, nosite ili kupate, tako da beba počne povezivati zvukove sa svakodnevnim aktivnostima.

Ponavljajte jednostavne riječi poput "mama", "tata" i "bočica" učestalo i jasno tako da ih beba povezuje s njihovim značenjem.

Roditelji se često pitaju gdje se govorna sposobnost nalazi na krivulji učenja. Vremenska crta za svako dijete uvelike varira: Neke bebe mogu izgovoriti nekoliko riječi sa 12 mjeseci, a druge ne progovore do 18 mjeseci.
 
  • U dobi od 1 do 3 mjeseca bebe već vole čuti zvuk vašeg glasa koji ih natjera da se nasmiješe, smiju i koji ih smiri ili uzbudi što vidimo po njihovoj reakciji mahanja rukama kada im govorite ili pjevate. Dijete već sa dva mjeseca započinje izgovarati jednostavne samoglasne zvukove. Ni tada nije rano da počnete čitati svom djetetu. Tako potičete razvoj mozga. Mnoge bebe se umire kada im puštate glazbu i započinju prepoznavati jednostavne melodije reagirajući na njih osmijehom, mahanjem ruku i nogu ili gunđanjem.
 
  • U dobi od 4 do 7 mjeseci bebe shvataju da njihovo gunđanje na "jeziku beba" ima velik utjecaj na njihove roditelje. Bebe eksperimentiraju s više zvukova i intonacija. Počinju podizati i spuštati visinu svog glasa dok brbljaju, baš kao što to čine i odrasli kad postavljaju pitanja ili nešto naglašavaju. Dok upoznajete dijete s jednostavnim i kratkim riječima, držite predmet kako biste pokazali da je povezan s onim što izgovarate. Čitajte šarene slikovnice svojoj bebi i imenujte jednostavne predmete na slikama kako biste pojačali rani razvoj govora i modelirali važnost jezika i čitanja. Vježbajte koristeći kratke riječi. To će potaknuti vašu bebu da učestvuje u komunikaciji.
 
  • U dobi od 8 do 12 mjeseci bebe najčešće izgovore svoje prve riječi. No, prvih nekoliko puta beba to može učiniti sasvim slučajno. Bebin "jezik" je u ovom razdoblju puko pogađanje i igranje sa zvucima poput "ga-ga", "da-da", "gu-gu" i slično. I tada se nasmiješite i nastavite ponavljati jednostavne riječi tokom dana.
 
Tijekom prve godine beba bi trebala reagirati na vaš govor verbalno i neverbalno odgovarajući vam sa „ne“ kada nešto ne žele, reagirajući na svoje ime kada je zovemo i na jednostavne zahtjeve poput "dođi ovamo". Ukoliko se to ne dogodi, najsigurnije što možete učiniti je posjetiti doktora.
 
Dakle, iako normalan razvoj jezika i govora kod beba vremenski varira, bolje je spriječiti nego liječiti kada je u pitanju razvoj vašeg djeteta. Provjerite kod svog liječnika kako vaša beba napreduje pri svakom pregledu te razgovarajte s njim ako ste i najmanje zabrinuti zbog, na primjer, bebinog sluha ili odgođenog govora. I zapamtite: Vaša beba voli čuti vaš glas, zato se se ne trebate sramiti i izbjegavati brbljati zajedno s vašom bebom.


Prevela: Ružica Ereš