Neprofitna organizacija Working Bikes obnavlja i donira stara bicikla

"Svatko na svijetu, a posebice djeca, zaslužuje radost vožnje biciklom", Dave Gorman iz organizacije Working Bikes.

AUTOR: Freethink
OBJAVLJENO: 04.10.19 u 18:27
https://bit.ly/31OsVf9
Devon Snyder je okružena biciklima. Bicikli se nalaze ispred njene trgovine – redovi kruzera, dječjih bicikala, cestovnih, brdskih i retro bicikala. Bickli su i ispod njenih nogu, odnosno u podrumu njezine radnje, kao i iza nje, gdje se nalaze bicikli koji će uskoro biti poslani u Afriku i Srednju Ameriku. Na drugom katu njezine radnje nalaze se bicikli koji tek trebaju doći na red za popravke.

U radnji Working Bikes nalazi se, dakle hrpa bicikala. Ova neprofitna organizacija već dvadesetak godina radi na spašavanju bicikala iz otpadnog ciklusa. Neki reciklirani bicikli se popravljaju i prodaju u njihovoj trgovini po sniženim cijenama, a drugi se kao donacije šalju onima koji ih trebaju, od Chicaga do Južne Afrike, od Egipta do El Salvadora (i mnogih mjesta između). Iz upotrebe se izbacuju samo oni koji se uopće ne mogu popraviti.

"Starim biciklima dajemo novi život", kaže Snyder, menadžerica zajednice Working Bikes. Ona tvrdi kako otprilike 12.000 bicikala godišnje prođe kroz njihovu radionicu koja se nalazi u Chicagu. Do danas je u Chicagu i inozemstvu donirano oko 70.000 bicikala. Većina donacija dolazi od pojedinaca.

Working Bikes ne radi samo na sređivanju starih bicikala, nego stvaraju i zajednicu koja ljubiteljima biciklizma daje priliku volontirati i naučiti puno o održavanju bicikala, piše David Zarley za Freethink. Volonteri u radionicu mogu doći pet puta tjedno i dobiti priliku raditi na vlastitim biciklima – uz pristup alatima i zajedno sa stručnjacima koji rade u ovoj neprofitnoj organizaciji – kao i naučiti kako održavati svoj bicikl. Volonteri mogu raditi i na reciklaži starih bicikala koji će se kasnije donirati, a njihove popravke kasnije provjeravaju profesionalni mehaničari kako bi se osigurala ispravnost i sigurnost u vožnji.

"Pokušavamo uparivati nove volontere s onima koji imaju više iskustva", kaže Snyder. "Ovo je zaista lijep prostor za učenje", posebice u usporedbi sa atmosferom profesionalnih trgovina za bicikla.

Donacije bicikala šalju se raznim neprofitnim organizacijama koje ih dalje doniraju na osnovi preporuka. Working Bikes pokušava pronaći najbolji bicikl za pojedinu osobu. Možda je riječ o osobama s ograničenom pokretljivošću, zbog čega je gradski bicikl s niskim okvirom bolja opcija, ili pak o osobi koja želi i ugrađenu košaricu i slično.

"Ne doniramo samo odbačena bicikla", kaže Snyder. Pored toga, primatelji dobivaju i lance za zaključavanje bicikla, svjetla i kacige.

Neke od donacija šalju se daleko, prije svega u zemlje Srednje Amerike i Afrike, u suradnji s međunarodnim partnerima poput kanadskog Africycle i Bikes for Lesotho. Kada se obim posla za Africycle toliko povećao da više nisu mogli zadovoljiti potražnju bicikala u Malaviju udružili su se s Working Bikesom, kaže Ben Voss koji radi u Africycleu. Ta suradnja im je omogućila da se manje brinu oko nabavke vozila i da se više usredotoče na ono što se događa na terenu. Radeći sa skupinom žena u ruralnim područjima, oni pronalaze ljude koji bi imali najviše koristi od bicikla.

Kraljevina Lesoto, koje se naziva i Kraljevina na nebu, smještena je u južnoj Africi usred zadivljujućeg gorja. Riječ je o predivnom, ali siromašnom području s jako malo obradivog zemljišta. Dave Gorman osnovao je organizaciju Bikes for Lesotho nakon što je saznao za razornu epidemiju HIV-a i AIDS-a i za tisuće djece koja su ostala bez roditelja. Ovaj inženjer u UN-ovim mirovnim snagama tijekom 1990-ih je radio na projektima za vodovode u Lesotu i osjećao je potrebu da učini nešto za siročad.

Ideja mu je pala napamet jedne noći: pošalji im bicikle. "Svatko na svijetu, a posebice djeca, zaslužuje radost vožnje biciklom", rekao je Gorman, koji je u međuvremenu postao član odbora organizacije Working Bikes.

Gormanova skupina dosad je isporučila deset kontejnera bicikala – u svaki od kontejnera stane oko 500 do 600 brdskih bicikala za djecu i odrasle – a devet kontejnera priprema Working Bikes. Neki primatelji međunarodnih donacija čak su prikupili dovoljno novca da kupe kontejnere u kojima dolaze bicikli, a od njih kasnije naprave biciklističku trgovinu i kreiraju mogućnost za zapošljavanje. I bicikli sami po sebi mogu biti vrlo ekonomični - mnogi građani Lesota rade u Južnoj Africi, a bicikli im olakšavaju dolazak na posao.

Najčešća vrsta bicikala koja se donira su brdski bicikli jer su pogodni za vožnju gotovo svim vrstama terena. U Lesotu je to dovelo i do stvaranja snažne kulture brdskog biciklizma. Ova zemlja je domaćin utrke brdskog biciklizma Lesotho Sky koja ima šest etapa vožnje kroz prirodna bogatstva ovog područja. Phetetso Monese iz Lesota natjecao se i na Olimpijskim igrama u Riju i na igrama Commonwealtha u Glasgowu 2014. godine.

Prihodi Working Bikesa čine većinu novca za operativni proračun organizacije. Bicikli koji se mogu popraviti skladište se na drugom katu radionice dok ne dođu na red za popravak. Nakon popravki, reciklirani se bicikli prodaju po sniženim cijenama, najčešće za $200 do $300, a dječja bicikla se mogu pronaći i po cijeni od $20.

Bicikli su više od rekreacije, kaže Snyder. Uštede novac kao alternativa javnom prijevozu, a pogotovo kao alternativa osobnom vozilu, pružaju pristup uslugama, poslovima i društvenim angažmanima koji inače mogu biti nepristupačni, a ujedno su i oblik vježbanja. Bicikli mogu učiniti puno više od skupljanja hrđe i prašine u kutu garaže.

"Donirani bicikl postane nevjerojatno korisno bogatstvo za obitelji koje ga dobiju", kazao je Voss. "Ono pomaže ljudima da dođu na posao, da odvezu djecu u školu ili da pristupe stvarima poput zdravstvene zaštite. Riječ je o stvarno vrijednom vozilu za njih".


Prevela: Ružica Ereš