8 bizarnih medicinskih slučajeva iz povijesti

Povijest je puna čudnih i nevjerojatnih medicinskih slučajeva i još čudnijih lijekova.

AUTOR: Science Focus
OBJAVLJENO: 04.11.19 u 18:48
OSVJEŽENO: 04.11.19 u 18:48
https://bit.ly/32bPklX

Noževi u želucu

Jedan američki mornar primljen je 1808. godine u jednu londonsku bolnicu nakon što se požalio na uporne bolove u trbuhu. Liječnici nisu mogli razumjeti uzrok njegove bolesti, a odbijali su povjerovati njegovom objašnjenju da je progutao 'desetke' noževa. Nekoliko mjeseci kasnije mornar je umro, a liječnici su otkrili da je govorio istinu. Unutar njegovog želuca i crijeva našli su zahrđale ostatke više od 30 noževa koje je progutao tijekom izvođenja lošeg trika.

Dječak koji se glasao kao guska

Njemački kirurg Karl August von Burow 1848. godine je pozvan kako bi liječio jedan od najčudnijih slučajeva u svojoj karijeri. Dječak iz obližnjeg sela imao je problema s disanjem, a svaki put kad bi izdahnuo, zvučalo je kao glasanje guske. Dr. Von Burow ubrzo je saznao da lokalna djeca vole puhati kroz grlo nedavno ubijenih guski kako bi oponašali njihovo glasanje. Njegov mladi pacijent je također to činio i jednom ga je uhvatio nagli kašalj i nehotice je udahnuo grkljan guske. Kirurg je izvršio traheotomiju i nakon nekog vremena uspio ukloniti grkljan guske iz dječakova grla. Pacijent se dobro oporavio.

Zamka za crve

Američki liječnik Alphonsus Myers je 1854. godine patentirao jedan od čudnijih medicinskih proizvoda ikada. Svoj izum je opisivao kao "zamku za parazite": sastojao se od šuplje zlatne cijevi s komadićem sira, pričvršćene na dužu strunu. Pacijent bi trebao progutati ovaj 'aparat' i zatim pričekati da se gladni parazit uhvati za sir. U tom trenutku se, tvrdio je Myer "laganim povlačenjem strune zamka i crv se s lakoćom i potpunom sigurnošću mogu povući". Izumitelj je tvrdio da je svojim instrumentom uhvatio ogromnog crva dužeg od 15 metara, što je nemoguće. Zaista, uređaj je bio smiješan i beskoristan, a samo nekoliko godina kasnije već je postao rijetkost.

Čovjek zmaj

Godine 1889. jedan se 24-godišnji radnik u tvornici u Manchesteru probudio ranije nego inače i upalio šibicu da bi pogledao koliko je sati. Kad je puhnuo da ugasi plamen dogodila se iznenadna eksplozija poput pucnja pištolja – njegov dah potpalio je šibicu toliko jako da mu je izgorjelo lice, a brkovi su mu se zapalili. Nakon nekoliko takvih incidenata morao je prestati pušiti i jako se trudio da izbjegava otvorenu vatru. Njegovom liječniku palo je na pamet da uradi gastroskopiju da analizira što se nalazi u njegovom želucu. Otkrio je da je začepljenje njegovih crijeva uzrokovalo fermentaciju sadržaja u njegovom želucu, što je stvaralo velike količine zapaljivog plina, metana. Kad je otkrio uzrok, liječnik je metodom pokušaja i pogrešaka uspio pronaći lijek koji je riješio ovaj problem.

Liječenje golubom

Liječnici 19. stoljeća imali su mnoštvo neobičnih tretmana, ali rijetki su bili toliko bizarni kao oni koje je primjenjivao dr. J.F. Weisse iz St. Petersburga. Jedne noći u kolovozu 1850. godine, dr. Weiss je pozvan na liječenje jednog opasno bolesnog djeteta, a konvencionalni lijekovi nisu se pokazali uspješnim. U očaju, liječnik je odlučio isprobati jedan narodni lijek o kojem je čuo dobre stvari. Roditelje pacijenta zamolio je da mu donesu goluba, a kad su oni to učinili, on je stavio zadnjicu goluba na zadnjicu svog mladog pacijenta. "Nakon što je ptica primijenjena na dječji anus", zapisao je u jednom medicinskom časopisu, "nekoliko je puta naglo udahnula za zrakom, povremeno je zatvarala oči, zatim su joj se zgrčila stopala i povratila je". Dijete se čudesno oporavilo, ali golub nije: odbijao je hranu i uginuo par sati kasnije. Kad su vijesti o ovom lijeku stigle u londonske medicinske časopise, to je izazvalo opći urnebes. Međutim, dr. Weisse nije se dao omesti, zahtijevajući dalja istraživanja: "Eksperimenti s drugom peradi su neophodni", napisao je.

Lažni zubi

Kad se gospodin H., pomoćnik farmaceuta u Londonu, u proljeće 1842. godine razbolio, nitko nije mogao pronaći pravi uzrok. Ovaj 35-godišnjak uvijek je bolovao od astme, pa je njegova obitelj pretpostavila da je to uzrok što ga muči disanje. Međutim, ovaj put uobičajeni lijekovi – klistir, krvarenje, laksativi – nisu imali učinka. Umro je nekoliko dana kasnije, a tijekom obdukcije liječnici su, na svoje zaprepaštenje, pronašli dio zubne proteze u njegovoj prsnoj šupljini. Njegov otac prisjetio se da ih je sin slučajno "progutao" čak trinaest godina ranije; liječnici su zaključili da ih je ustvari "udahnuo" jer su se zaglavili u njegovom dišnom putu, gdje su nakon više od desetljeća izazvali njegovu smrt.

Puževi u stomaku

U ljeto 1859. godine dvanaestogodišnja djevojčica iz Londona, Sarah Ann, počela se žaliti na mučninu. Njene roditelje to nije pretjerano zamaralo sve dok jedno popodne nije povratila "živog i vrlo aktivnog" puža golaća. Sarah Ann kasnije je povratila još sedam živih puževa različitih veličina. Na pitanje je li jela nešto neobično, djevojčica je obiteljskom liječniku rekla da je voljela jesti salatu iz vrta. Liječnik je zaključio da je nehotice pojela obitelj mladih puževa koji su tijekom nekoliko tjedana odrasli do zrelosti u njenom stomaku.

Operacija kamenca u mokraćnom mjehuru

Jedno od najčešćih zdravstvenih stanja u osamnaestom stoljeću bio je kamenac u mokraćnom mjehuru. Jedini učinkovit lijek bila je operacija litotomija. Ova operacija radila se bez anestezije, bila je bolna, a pacijenti bi često umirali zbog infekcija. Francuski iseljenik u Indiji Claude Martin je 1782. godine osmislio alternativu, novi instrument napravljen od igle za pletenje. Stavljao bi taj uređaj u svoju uretru tri ili četiri puta dnevno i koristio je da turpija kamen malo pomalo. Bilo je to vrlo nelagodno iskustvo, ali po svemu sudeći za njega bolje nego pretrpjeti bolnu operaciju. Ono što je nevjerojatno je to da se šest mjeseci kasnije proglasio izliječenim, čime je postao jedan od rijetkih ljudi koji ne samo da su izmislili novu operaciju nego su je primijenili na vlastitom tijelu.


- Izvor: Science Focus
Prevela: Ružica Ereš