Zoološki vrt u Melbourneu organizira svirke uživo za slonove

"Mnogo je istraživanja o puštanju snimljene glazbe životinjama, ali nismo mogli pronaći ništa utjecaju žive svirke na slonove", rekla je Erin Gardiner, čuvarica u zoološkom vrtu. Čuvari vjeruju da bi vizualna stimulacija mogla biti jednako važna kao i zvuk. Također im znače i reakcije glazbenika na životinje i mijenjanje nastupa u skladu s njihovim reakcijama.

AUTOR: IFLScience
OBJAVLJENO: 09.11.19 u 14:54
https://bit.ly/2CuXnjv
Zoološki vrt u Melbourneu organizira glazbeni program za zabavljanje svojeg višegeneracijskog stada ugroženih azijskih slonova, i kaže kako je to poboljšalo odnose ovog šesteročlanog stada. Riječ je o prvom takvom projektu u svijetu.

Kako su zoološki vrtovi postali bolji u skrbi za fizičke potrebe svojih životinja, postali su sve zabrinutiji i za pružanje intelektualne stimulacije. "Krdo slonova u divljini naići će na mnogo novih stvari, bilo da je riječ o krokodilu u rijeci ili o hrani posebno bogatoj hranjivim tvarima", rekla je čuvarica Erin Gardiner za IFLScience. "Zoološki vrt može postati previše statičan i naš je cilj stvoriti nešto nepredvidivo".

Kada je grupa putujućih glazbenika koji sudjeluju u jednom od zabavnih programa u ovom zoološkom vrtu jedne večeri prošla pokraj prostora u kojem se nalaze slonovi, neke od reakcija slonova dale su čuvarima ovu ideju.

Umjesto da se upute stazom dr. Dolittlea i da razgovaraju sa životinjama, zoološki je vrt ekspeirmentirao s njima dovodeći izvođače svih žanrova kojih su se mogli sjetiti. Gardiner je rekla da uzorak nije dovoljno velik da bi identificirali koji im je omiljeni stil, ali primijetili su da su najjače reakcije dobili na udaraljke, a da su najveće društvene reakcije izazvala limena puhačka glazbala.

"Mnogo je istraživanja o puštanju snimljene glazbe životinjama, ali nismo mogli pronaći ništa utjecaju žive svirke na slonove", rekla je Gardiner. Čuvari vjeruju da bi vizualna stimulacija mogla biti jednako važna kao i zvuk. Također im znače i reakcije glazbenika na životinje i mijenjanje nastupa u skladu s njihovim reakcijama.

Posjetitelji zoološkog vrta također mogu pogledati svirke ukoliko se nađu tu u pravo vrijeme, ali Gardiner je naglasila da je program dizajniran za slonove, a ukoliko se tu nađe i ljudi koji će uživati u koncertu to može biti dodatni plus. Opisala je kako se slonovi međusobno dodiruju svojim surlama, mašu ušima i da stariji slonovi okruže mlađe članove krda.

To nekom tko nije stručnjak za slonove može zvučati kao znak uzbune, ali Gardiner kaže kako su u pitanju tipične reakcije krda kada se susreću s nečim novim i žele procijeniti je li u pitanju nešto pozitivno, prijeteće ili neutralno. Ove reakcije pojačavaju koheziju krda čiji članovi imaju između 5 i 46 godina.

Man Jai, najmlađi član krda i jedini mužjak ponekad se odvajao od grupe kako bi se približio ogradi i pobliže komunicirao. Muški slonovi s vremenom napuštaju svoje rodno krdo, dok ženke obično ostaju cijeli život.

Tijekom "glazbenih" dana zabilježena je veća kohezija u ponašanju krda. Ipak, Gardiner je naglasila da još uvijek nemaju dovoljno podataka da bi objavili svoja otkrića.

Ne čudi da su glazbenici bili oduševljeni ovim neobičnim angažmanima, iako su slonovi u nekim situacijama više voljeli ostati u tihom "neutralnom prostoru", nego slušati zabavljače.


Prevela: Ružica Ereš