Sedam znakova psihopatije kod djece

Roditelji imaju neizmjernu odgovornost ne samo za djetetovo zdravlje, već i za način na koji ono vidi svijet. Ako kod djeteta ima odstupanja, najbolje je konsultirati se sa stručnjakom, a zatim pokušati riješiti problem.

AUTOR: Bright Side
OBJAVLJENO: 23.11.19 u 20:46
https://bit.ly/2OBN6HO
Znakovi koji pokazuju da bi se dijete moglo razviti u psihopatsku ličnost mogu se primjetiti već kod trogodišnjaka. Postupci roditelja ponekad tjeraju djecu da ove znakove pokažu. Problem je u tome što im roditelji najčešće ne pridaju veliki značaj.

Bright Side je pronašao neke ključne faktore koji su uobičajeni za djecu s psihopatskim osobinama. Mnoge serijske ubojice ponašale su se slično u svom ranom djetinjstvu i to nažalost nitko nije primjetio na vrijeme.

Krenimo od Macdonaldove triade. Ona predstavlja tri znaka dječjeg ponašanja koji s velikom vjerojatnošću ukazuju da su takva djeca u budućnosti sklona vrlo nasilnim zločinima. Razvio ju je J.M. Macdonald, američki psihijatar koji je analizirao ponašanja oko 1.000 kriminalaca.
 
  1. Okrutnost prema životinjama
Okrutnost prema životinjama jedan je od najočitijih znakova psihopatskog poremećaja kod djeteta. Ako djetetu objasnite da nije u redu povlačiti mačku za rep, ili zatezati psu povodac i dijete vas posluša te to ne ponavlja u buduće, razloga za brigu nema. No, kada djeca nasilno zlostavljaju životinje ili ih čak ubijaju, tada je vrijeme da se reagira. Ovo je način na koji buduće serijske ubojice izražavaju gnjev koristeći potpuno bespomoćne životinje. Štoviše, oni često ubijaju svoje žrtve na isti ili sličan način na koji to rade životinjama u ranom djetinjstvu. Veza između zlostavljanja životinja i psihopatije toliko je očita da je FBI u SAD-u čak počeo bilježiti slučajeve zlostavljanja životinja od strane djece.

U našoj galeriji na slici možete pogledati Jeffreya Dahmera, američkog serijskog ubojicu koji je dobio 15 doživotnih kazni. Pogledajte na koji način drži mačića.
 
  1. Piromanija
Piromanija, sklonost djeteta da podmeće požare, drugi je znak izražavanja bijesa i prkosa.
 
  1. Enureza (nekontrolirano mokrenje u snu)
Naravno, ovo nije stopostotni pokazatelj da je dijete potencijalni psihopata. Međutim, ovaj poremećaj kod djece izaziva poniženje, što uzrokuje često sklonost ka izražavanju bijesa na razne načine. Ako roditelji ne reagiraju ispravno i s razumijevanjem kada primjete enurezu kod djece, osjećaj poniženja u njima može biti okidač za manijakalno ponašanje.

Na primjer, Andrei Chikatilo patio je od enureze i bio je najozloglašeniji manijak u Sovjetskom Savezu. Majka bi ga pretukla svaki put kada bi mokrio u krevet. Kasnije u svom djetinjstvu uživao bi gledajući kako druga djeca pate što ga je nagnalo da učini strahote kasnije u životu.

Psiholozi spominju mnogo više znakova osim Macdonaldove trijade, no na ove znakove treba obratiti pažnju iako zapravo tanka linija razdvaja normalno i nenormalno ponašanje.
 
  1. Kršenje pravila
Postoji li netko tko kao dijete nije razbio nečiju omiljenu igračku ili nešto ukrao? Svako dijete se barem jednom našlo u ovakvoj situaciji ili u situaciji da laže kako bi dobio što želi, no djeca s psihopatskim osobinama vrlo različito doživljavaju to što čine. Oni uživaju u adrenalinskom osjećaju koji ih tada obuzme.

Joanne Rowling opisala je ovo vrlo dobro u romanu Harry Potter. U poglavljima o Voldemortovom djetinjstvu opisuje kako profesor Dumbledore pronalazi ukradene igračke u svojoj ladice. Igračke su pripadale drugoj djeci. Igračke mu zapravo nisu trebale, samo je uživao gledati kako djeca pate gubeći ih.
 
  1. Laganje bez kajanja
Ako dijete laže jer se boji biti kažnjeno, možete razumjeti razlog laganja, međutim, ako laže bez razloga – to je razlog za brigu. Postoji mogućnost da uživa dok laže.

Djeca s psihopatskim osobinama uhvaćena u laži često imaju histerične ispade, što je oblik manipulacije. Histerišu zbog toga što su uhvaćeni, a ne zato što su krivi.

Naravno, nije svako dijete koje ovo čini psihopat, ali je ovo dovoljan razlog da se posavjetujete s psihologom.
 
  1. Zlostavljanje
Naravno, nije svako nasilno dijete budući manijak i psihopata. Ljudi mogu postati nasilnici iz više razloga: želja za pažnjom, moć ili se jednostavno ugledaju na svoje nasilne roditelje, idole i slično.

Međutim, postoji jedan znak koji vam može pomoći da otkrijete nasilnika s psihopatskim osobinama – oni ponižavaju i čine štetu ljudima iz čiste ugode koju im to donosi.
 
  1. Neosjeljtivost
Djeca s psihopatskim osobinama ne pokazuju strah tako lako kao njihovi vršnjaci te ne osjećaju stres na istoj razini. Ne osjećaju empatiju.

Prema psihologinji Heather Irvin, prva godina djetetovog života najvažnija je za određivanje budućnosti njegovog psihičkog zdravlja. "Psihopati se ne postaju psihopati odjednom. Treba samo analizirati njihove rane godine života, što se događa netom nakon poroda. Na primjer, ako su prvih šest mjeseci plakali, a nitko se nije brinuo o njima, bili gladni, a nitko ih nije hranio kada je to bilo najpotrebnije, mozak je to "shvatio" kao da njihovi osjećaji nisu važni. Na temelju ovog koncepta se formiraju moždane strukture kod djeteta u budućnosti", kaže psihologinja.

Povrh toga, postoji jedna zanimljiva činjenica: ako je dijete odrastalo u udobnom okruženju, ali je nakon pete godine njegovog života bilo nekog nasilja, šanse da postanu psihopati mnogo su niže jer je njihov mozak imao dovoljno vremena da razvije svoje strukture ispravno.

Ovo znači da roditelji imaju neizmjernu odgovornost ne samo za djetetovo zdravlje, već i za način na koji ono vidi svijet. Ako kod djeteta ima odstupanja, najbolje je konsultirati se sa stručnjakom, a zatim pokušati riješiti problem.


Prevela: Ružica Ereš