Zanimljivosti o sibirskim haskijima

Svaki budući vlasnik bi trebao dobro razmisliti želi li ovakvog psa, jer su iznimno energični. Profesionalni treneri tvrde da ovi psi trebaju preći između pet i osam kilometara svakih nekoliko dana. Tu kilometražu vole prelaziti šetajući, plivajući, trčeći, igrajući se ili vukući saonice.

AUTOR: The Spruce Pets
OBJAVLJENO: 02.12.19 u 17:18
OSVJEŽENO: 02.12.19 u 17:18
https://bit.ly/35Tlvsx
Sibirski haskiji su najpoznatiji po tome što se koriste za vuču saonica, ali to definitivno nije sve što ih karakterizira! Istina jeste da su prvotno uzgajani zbog vuče saonica i lova, no oni su izuzetno slatki, susretljivi i odani psi.

Iz njihove sličnosti s vukom, svjetloplavih očiju i zanimljive povijesti ove pasmine, može se mnogo naučiti! Bez obzira jeste li vlasnik ovog psa ili samo razmišljate da postanete, uživat ćete u zanimljivim činjenicama o njima koje donosi The Spruce Pets.

Kao što se nagovještava već u samom imenu, ovi psi potiču iz Sibira.

Prije otprilike 3.000 godina, polunomadsko pleme Čukči (Chukchi), htjelo je proširiti svoja lovišta, ali im je bila potrebna pomoć pri vuči saonica na velike udaljenosti. Krenuli su uzgajati idealnog psa za uvjete u kojima su živjeli. Rezultat je bio pas Chukchi, daleki rođak današnjih modernih haskija, kojeg je krasila izdržljivost, gusto krzno koje mu je omogućavalo da se nosi sa niskim temperaturama u okolišu koji je oskudijevao hranom.

Budući da potječu iz hladnih krajeva, Sibirski haskiji su iznimno otporni na niske temperature. Imaju duplu dvostruki sloj dlake koji se sastoji od vrlo guste kratke dlake koja im pomaže zadržati tjelesnu temperaturu i vanjskog sloja dlake koja je otporna na vodu. Prekrasne oči u obliku badema štite ih od snijega i jake sunčeve svjetlosti koja se reflektira od njega. Repom se znaju omotati oko lica dok spavaju radi dodatne zaštite od hladnoće.

Svaki budući vlasnik bi trebao dobro razmisliti želi li ovakvog psa, jer su iznimno energični. Profesionalni treneri tvrde da ovi psi trebaju preći između pet i osam kilometara svakih nekoliko dana. Tu kilometražu vole prelaziti šetajući, plivajući, trčeći, igrajući se ili vukući saonice.

Uzgajani su kao trkači pa su idealan partner svakome tko se bavi rekreacijom i trčanjem. Naravno, nije ih pametno naglo iscrpljivati, nego postepeno navikavati na velike kilometraže. Izuzetno gusto krzno koje ovaj pas ima čini ga osjetljivim na visoke temperature. Vlasnici koji ih drže u toplijim krajevima, trebali bi često psa voditi na kupanje, posebice u ljetnom periodu.

Plave oči prilično su rijetke među psima, a mnogi haskiji se rađaju upravo s plavim očima. Heterokomija, odnosno različita boja očiju česta je pojava kod ovih pasa, pa njihove oči dolaze u bojama poput zlatne, smeđe, narančaste i slično.

Iako liči na vuka, sibirski haski je vrlo prijateljski raspoložena pasmina – nekada i na štetu svojih vlasnika. Onaj tko želi haskija za čuvara, bit će jako razočaran jer su oni jednostavno previše ljubazni imaju povjerenja i u potpune strance.

Zanimljiva i za sada neobjašnjena činjenica je da haskiji mogu trčati satima bez unošenja hrane ili korištenja tjelesnih zaliha glikogena i masti. Sagorijevaju kalorije bez korištenja svojih rezervi regulirajući svoj metabolizam po potrebi.

Prvo na što pomislimo kada čujemo riječ haski je crno-bijelo ili sivo-bijelo krzno. No, boja njihovog krzna itekako varira. Prema Američkom kinološkom klubu, krzna dolaze u šest različitih nijansi: crna, agouti, siva, crvena, bež i bijela, a postoje i mnoge druge.

Ovi psi su također jako "pričljivi" pa su veliki hit na YouTube-u. Jedan od zanimljivih videozapisa možete pogledati u našoj galeriji.


Prevela: Ružica Ereš