Tamaskanski pas: Miroljubivi pas koji nalikuje na vuka

Tamaskansi pas je jedna od novijih i rijetkih pasmina. Unatoč svom divljem izgledu, riječ je o jako pitomom, odanom i miroljubivom psu. Ovi psi su izuzetno inteligentni, energični i aktivni pa im je potrebno mnogo mentalne i fizičke stimulacije. Ipak, može se reći da su prezahtjevni za ljude koji žele nabaviti prvog psa.

AUTOR: Pet Guide
OBJAVLJENO: 11.12.19 u 20:46
https://bit.ly/2PfOD8d
Tamaskan možda izgleda kao vuk, ali ova pasmina nema vučje krvi. Zapravo, uzgajivači pasa su ih selektivno uzgajali kako bi dobili izgled kakav imaju. Tamaskanski psi su nova i rijetka pasmina, ali su izuzetno inteligentni i vrlo svestrani u pogledu sportova za pse, ali i radnih sposobnosti. Najbolji su za iskusne vlasnike pasa koji imaju vremena i mogućnosti pružiti ovom psu mnogo vježbe i mentalnih stimulacija.

Porijeklo

Tamaskanski pas je poprilično nova pasmina, nastala tek osamdesetih godina. Njeno porijeklo može se pratiti do skupine pasa poput haskija koji su se uvozili u SAD u tom razdoblju. Ti psi križani su sa sibirskim haskijima, aljaškim malamutima i njemačkim ovčarima kako bi se razvila nova pasmina koja bi izgledom nalikovala na vuka, ali bi bila poslušna i inteligentna kao pripitomljeni pas. Nakon toga pasmina se izvozila u Finsku radi dodatnog razvoja. Prvi rezultat bio je pas Utonagan, ali neki vjeruju da je daljnje križanje ove pasmine s čehoslovačkim vučjim psom bilo faktor koji je stvorio tamaskanskog psa kakvog danas poznajemo.

Svrha stvaranja ove pasmine bilo je stvaranje domaćeg psa koji ima divlji izgled i snažne radne sposobnosti pa se može reći da su uzgajivači uspješno postigli taj cilj. Prvo leglo tamaskanskih štenaca stiglo je u SAD 2005. godine, a sada ima nekoliko uzgajivača ove pasmine u toj zemlji.

Iako su pasmine korištene za dobivanje tamaskanskih pasa korištene prvenstveno zbog toga što nalikuju na vukove, to nije jedini cilj koji su uzgajivači htjeli postići. Zahvaljujući svojim precima, ovi su hibridi inteligentni, sposobni, hrabri i odani svojim vlasnicima. Ova posebna kombinacija osobina (i pasmina na njihovom obiteljskom stablu) čini tamaskance idealnim društvom, radnim psom i obiteljskim kućnim ljubimcem.

Prehrana

Budući da je tamaskan energična i radna pasmina, potrebna im je komercijalna hrana za pse, bogata hranjivim tvarima i kalorijama. Stoga ih je potrebno hraniti visokokvalitetnom komercijalnom hranom specijaliziranom za ovu pasminu ili pak aktivnom formulom za radne pse koja bi trebala dati najbolje rezultate. Naravno prehrana treba biti prilagođena dobi i razvojnoj fazi vašeg ljubimca.

Trening

Budući da je tamaskan izuzetno inteligentna pasmina, uglavnom dobro reagira na dresiranje i trening. Rana socijalizacija i trening su od ključne važnosti kako bi ova pasmina držala svoju energiju pod kontrolom. Ponekad mogu biti vrlo tvrdoglavi, a ljudima koji prvi put nabavljaju psa mogu se činiti kao prezahtjevni pa je najbolje ne razmišljati o ovoj pasmini ako nemate prethodno iskustvo.

S pametnim i energičnim psom kao što je ovaj, najbolje je imati samopouzdan pristup i osloniti se na pozitivne metode jačanja. Budite dosljedni i postavite se kao vođa čopora, ali i dalje koristite poslastice i pohvale kao oblik motivacije. Nemojte biti oštri ili okrutni prema svom novom ljubimcu. Ne samo da je averzivni trening nehuman, nego je i potpuno neučinkovit.

Uz poslušnost, čuvanje kuće i ranu socijalizaciju, s tamaskanom možete raditi i na složenijim zadacima. Ova pasmina dobro se ponaša i kao radni pas, a vrlo su dobri i u raznim sportovima za pse, okretni su i dobri su terenski psi.

Veličina i kilaža

Tamaskanski pas je srednje veličine do velik i izgleda slično sibirskom haskiju, doduše s jačom građom. Obično teže između 55 i 88 kilograma a mogu narasti do 60-70 centimetara.

Temperament i ponašanje

Unatoč svom divljem izgledu tamaskan je zapravo vrlo nježna vrsta. Slatki su i nježni, dobri i kao obiteljski ljubimci, ali i odlično društvo za samce. Vrlo su privrženi vlasniku i čvrsto se vežu za svoju obitelj. Ne toleriraju da ih se ostavlja same dugo vremena – skloni su anksioznosti zbog odvajanja. Uz to što su vrlo odani svojim najbližim ljudima, jako su prijateljski nastrojeni i generalno imaju ekstrovertan karakter. Sve u svemu, može se reći da ova vrsta voli biti okružena ljudima i jako se dobro slaže s djecom.

Ne treba zaboraviti da je u pitanju inteligentan i aktivan pas pa im je potrebno puno vježbe, kao i mentalne stimulacije da im ne bi bilo dosadno jer to može dovesti do razvoja problematičnog ponašanja. Budući da je tamaskan i radni pas, najbolje im je kad im se daju zadaci, stoga ukoliko razmišljate o ovoj pasmini, najbolje ih je trenirati za neke od popularnih sportova za pse. Mnogo je zanimljivih i zabavnih aktivnosti u kojima bi vaš pas mogao postati jako dobar.

Zdravstveni problemi

Budući da je tamaskan poprilično nova pasmina, još uvijek nema dovoljno informacija o urođenim zdravstvenim problemima. Ona je nastala iz nekoliko vrsta pasmina poznatih po dobrom zdravlju, tako da možete očekivati da će i tamaskanski pas biti prilično zdrav. Ipak, postoji nekoliko stanja kojima ova pasmina može biti sklona, a riječ je o kriptorhizmu, epilepsiji, displaziji kukova i degenerativnoj mijelopatiji.

Očekivani životni vijek

Tamaskanski psi imaju poprilično dug životni vijek u usporedbi s drugim psima te veličine – prosječni životni vijek ovih pasa je oko 14, 15 godina.

Krzno

Krzno je ono što ovu pasminu najviše čini sličnom vuku. Najsličniji su sivim vukovima, imaju višebojno krzno, različitih sivih i smeđih, kao i crnih i bijelih nijansi. Njihova dlaka je gusta, a rep im je također gust i ravan. Tri su glave varijacije boja: crveno-siva, siva i crno-siva.

Kada je u pitanju njegovanje, tamaskanski pas nije previše zahtijevan. Za dobar izgled krzna dovoljno ih je češljati jednom tjedno. Ovi psi linjaju se dvaput godišnje. Da biste to sebi olakšali, najbolje je da ih u tim razdobljima češljate svakodnevno.


- Izvor: Pet Guide
Prevela: Ružica Ereš