[Galerija] 10 napuštenih lokacija koje daju uvid u zaboravljenu prošlost

Misterija napuštenih lokacija je zaista primamljiva. Ima nešto u pričama koje su skrivene ispod površine, čekajući da budu otkrivene. Evo nekoliko zanimljivih napuštenih lokacija koje izazivaju uzbuđenje i znatiželju kod velikog broja ljudi.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 18.12.19 u 15:21
https://bit.ly/34BS518
Misterija napuštenih lokacija je zaista primamljiva. Ima nešto u pričama koje su skrivene ispod površine, čekajući da budu otkrivene. Evo nekoliko zanimljivih napuštenih lokacija koje izazivaju uzbuđenje i znatiželju kod velikog broja ljudi.

10. Napušteni Space Shuttle

Buran ("mećava" na ruskom) bio je sovjetski odgovor na NASA-in space shuttle. Međutim, nakon samo jednog leta bio je ukinut/prekinuta je njegova proizvodnja. Ostao je samo kao riznica za one koji vole istraživati napuštene ruševine.

Dva shuttlea i rakete ostale su u hangaru, koji se više ne koristi, na kozmodromu Baikonur u Kazahstanu. Baikonur je i dalje svemirska luka na kojoj polijeću i slijeću astronauti koji rade na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Nekorišteni hangar, međutim, ostaje podsjetnik na neka drugačija vremena u ruskoj povijesti kao nacije koja istražuje svemir.

9. Napušteno skladište s automatima za arkadne igre

Danas smo na rubu streaminga videoigara na bilo kojem uređaju u bilo kojem trenutku, pomoću tehnologija kao što su Google Stadia ili Project xCloud. Međutim, nekada je koncept igranja kod kuće na konzolama bio nova ideja, a najlakši način za igranje videoigara bio je odlazak u lokalnu igraonu.

Naravno, arkadne igre danas nisu što su nekad bile, poput ovih uređaja i automata koji se nalaze u napuštenom starom skladištu.

8. Napuštene biste američkih predsjednika

Na privatnom poljoprivrednom posjedu u Virginiji, nalazi se oko 40 ruševnih kamenih spomenika američkih predsjednika. Ove ogromne biste prvotno su bile naručene kao centralni dio Predsjedničkog parka, muzeja na otvorenom u spomen američkim predsjednicima. Muzej je čak i otvoren 2004. godine, ali zbog slabe posjećenosti zatvoren je već šest godina kasnije. Ima tu i metafore o trenutnom stanju politike u SAD-u.

7. Napušteni stari bager u Njemačkoj

"Do ljeta 2003. godine, ovo čudovište od 3.500 tona kopalo je tlo u četiri različita rudarska područja u Njemačkoj", piše na Redditu korisnik Bunzek. Ovaj ogromni stroj ugašen je zbog tehnološkog napretka. Razvijeni su učinkovitiji bageri, a ovaj je ostavljen da trune u polju.

6. Spavaća soba kao vremeplov

Spavaća soba u napuštenoj kući netaknuta je od osamdesetih. Ništa se ne zna ni o prethodnim stanarima kuće i zašto su svoj dom napustili, a da je ostao praktički netaknut. Posteri koji su ostali na zidovima znak su da je obitelj vjerojatno morala brzo napustiti svoj dom. Jedno je sigurno, tinejdžeri se nisu mnogo promijenili otada.

5. Napušteni hotel

Zanimljivo je da je ovaj napušteni hotel, hotel Baker, u fazi renovacije. Još zanimljivija je povijest hotela. Ogromna zgrada, koja se uzdiže nad malenim gradom u kojem živi samo 15.000 stanovnika, prvobitno je podignuta kao mjesto za posjetitelje koji su došli isprobati lokalnu mineralnu vodu. Vjerovalo se da ta voda ima ljekovita svojstva. No, kad se praznovjerje istrošilo, hotel je počeo propadati. Nešto prije nego što je hotel skroz napušten, pojavile su se tvrdnje da je hotel postao mjesto samoubojstava i sablasnih priviđenja.

4. Napuštena sinagoga

Sinagoga je izgrađena dvadesetih godina prošlog stoljeća, ali je napuštena oko 2010. godine zbog sve većih troškova za popravke i račune, objašnjava korisnik Reddita ObsidianUrbex. Zgrada još uvijek ima čuvara, i čini se kao da je netko ipak održava.

3. Donner Pass

Donner Pass dobio je ime po poznatoj grupi doseljenika u Kaliforniju koji su 1846. godine bili prisiljeni naseliti se na istočnoj strani lokalnih planina jer je njihova ciljna ruta bila blokirana snijegom. Uvjeti u kojima su bili primorani živjeti bili su toliko teški da su se neki doseljenici odlučili na kanibalizam kako bi preživjeli. Donner Pass danas je podsjetnik na neka teža vremena.

2. Napuštena elekrana

Neke napuštene zgrade izgledaju kao umjetnina. Napuštena elektrana u Philadelphiji izgleda kao da bi mogla biti inspiracija za cyberpunk film. Naravno, mnoga ovakva mjesta nisu otvorena za javnost, posebice zbog toga što mogu biti vrlo opasna za istraživanje.

1. Černobil

Nijedna lista napuštenih objekata i lokacija ne bi mogla biti potpuna bez Černobila. Ova nuklearna elektrana nalazi se u ukrajinskom gradu Pripyatu koji je od 1986. godine napušten nakon eksplozije nuklearnog reaktora.


- Izvor: Interesting Engineering
Prevela: Ružica Ereš