Što se događa u tijelu kada smo mamurni?

Nažalost, ne postoji lijek za pijanstvo niti mamurluk. Jednom kad ste u alkoholiziranom stanju, jednostavno morate čekati da prođe. Jetra može obraditi između 8 i 12 grama alkohola u sat vremena, a jedini način da se rastrijeznite je da prestanete piti kako bi se djelovanje alkohola moglo razblažiti u vašem organizmu i kako bi jetra mogla dovršiti razgradnju.

AUTOR: Hal Sosabowski/The Conversation
OBJAVLJENO: 29.12.19 u 17:31
http://bit.ly/2smOWFA
Popiti nekoliko pića za Božić za neke je ljude dio tradicije jednako kao pokloni, ukrasi i pjesma. Dakle, ako vas je tijekom praznika uhvatio mamurluk, možda će vas zanimati što se zapravo događa u vašem tijelu i zašto se osjećate toliko loše.

Ljudi vole popiti ponekad, jer alkohol u malim dozama izaziva euforiju, što nas čini sretnijima. On to čini tako što tjera tijelo na oslobađanje dopamina i endorfina. Međutim, nakon nekog vremena kako više pijete, alkohol u konačnici počinje potiskivati dio moždanih aktivnosti te usporava otkucaje srca i disanje.

Utjecaj početnog unosa bilo kojeg alkohola prvi je od nekoliko faza narkoze. Posljednji je smrt. Međutim, postoji veliki prostor između tzv. učinkovite i smrtonosne doze.

Imajte na umu da čak i prije nego što dođete do tipičnog ograničenja doze alkohola u krvi za vožnju, možete osjetiti uzbuđenje, nekoordinaciju, slabost, petljanje jezika, ljuljanje i gubitak inhibicije. Male količine alkohola utječu na limbički sustav u mozgu što rezultira agresijom kao i gužvama u gradovima za vrijeme vikenda.

Alkohol je i vazodilatator, što znači da proširuje krvne žile, preusmjeravajući krv iz tjelesne jezgre u ekstremitete. To rezultira karakterističnim rumenim obrazima, a u nekim slučajevima i crvenim nosom.

Isprva, konzumacija alkohola tjera vas da pijete još. Ono što vam se na početku čini kao dobra ideja, postane još bolja nakon što popijete još koju čašicu. Alkohol se apsorbira brže od većine tvari jer se dijelom apsorbira već u želucu (a ne u tankom crijevu). Zatim se širi cijelim tijelom i distribuira se u sve organe, uključujući mozak i jetru, gdje tijelo pokušava razgraditi i riješiti se alkohola.

Da bi to postigla, jetra proizvodi enzime, male molekule koje pomažu u stvaranju ili razgradnji važnih molekula. U ovom slučaju enzim alkohol dehidrogenaza razgrađuje alkohol (etanol) u acetaldehid (etanal), koji se zatim razgrađuje u octenu kiselinu i onda u ugljični dioksid. Tijekom svih faza razgradnje oslobađa se i energija, što objašnjava zašto neki ljudi koji su skloni piću mogu imati višak kilograma. Ustvari, dugoročni alkoholičari često većinu svojih kalorija dobivaju iz pića, a jedu vrlo malo. To može dovesti do prekomjerne težine, a istovremene pothranjenosti, jer konzumiraju prazne kalorije bez vitamina ili proteina.

Proizvod prve faze razgradnje, etanal, je emetičan, što znači da vas tjera na povraćanje. Kako pijete i postajete svve euforičniji, razinu etanola u vašoj krvi nadgleda area postrema, dio mozga koji provjerava krv na ono što u njoj ne bi trebalo biti. Ako jedete neku hranu koja uzrokuje povraćanje i proljev, to je posljedica naredbe aree postreme tijelu da se riješi sastojaka koji vam smetaju.

Etanal ima isti učinak. Postrema ima vrlo tanku toleranciju, a čim u tijelu ima dovoljno etanala i njegove razine dosegnu granicu koju je psotavila priroda, postrema uzrokuje grčeve u želucu i poriv za povraćanjem.

Disulfram (Antabus) je lijek koji se koristi za liječenje kroničnog alkoholizma. On uzrokuje zaustavljanje razgradnje etanala nakon pića, što odmah uzrokuje mamurluk i povraćanje. Pokazao se kao učinkovit oblik averzivne terapije alkoholizma.

Nažalost, ne postoji lijek za pijanstvo niti mamurluk. Jednom kad ste u alkoholiziranom stanju, jednostavno morate čekati da prođe. Jetra može obraditi između 8 i 12 grama alkohola u sat vremena, a jedini način da se rastrijeznite je da prestanete piti kako bi se djelovanje alkohola moglo razblažiti u vašem organizmu i kako bi jetra mogla dovršiti razgradnju.

Nije poznato zašto se osjećamo tako loše kada smo mamurni, ali smatra se da je to još jedan učinak etanala i kongenera, kemijskih supstanci koje su nusproizvod fermentacije. Tu se ubrajaju ulja, minerali i drugi oblici alkohola poput metanola, koji u velikim količinama može uzrokovati sljepilo.

Tamnija pića sadržavaju veće količine kongenera. Crno vino uzrokuje posebno jak mamurluk jer sadrži vazokonstriktor, koji sužava krvne žile i uzrokuje snažne, pulsirajuće glavobolje. S druge strane, vodka bi mogla biti nešto bolji izbor jer se "čista" vodka sastoji skoro samo od alkohola i vode.

Jedina druga stvar koja bi vam mogla pomoći u ublažavanju mamurluka nakon noći pretjeranog alkoholiziranja je popiti čašu vode prije spavanja. Alkohol zaustavlja stvaranje antidiuretskog hormona vazopresina, koji obično ograničava proizvodnju urina. To znači da gubite više vode nego što uzimate, što uzrokuje dehidraciju koja nadražuje krvne žile, što naposljetku dovodi do glavobolje.

U suprotnom, svoju post-prazničnu depresiju morat ćete ublažiti ostacima ukusnih blagdanskih jela i svojim omiljenim filmovima.


Piše Hal Sosabowski za The Conversation
Prevela: Ružica Ereš