Kofein pojačava sposobnost rješavanja problema, ali ne i kreativnost; istraživanje

"Dvjesto miligrama kofeina poboljšalo je sposobnost rješavanja problema, ali nije imalo utjecaja na kreativno razmišljanje", objasnila je Darya Zabelina, glavna autorica istraživanja. "No, s druge strane, nije ga ni pogoršalo, tako da možete nastaviti piti kavu, neće vam ometati kreativne sposobnosti".

AUTOR: Medical Xpress
OBJAVLJENO: 05.03.20 u 20:02
https://bit.ly/2THwNeZ
Kofein poboljšava sposobnost fokusiranja i rješavanja problema, ali novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Arkansasu pokazalo je da ne potiče kreativnost.

Iako je pozitivan utjecaj kofeina na kognitivne sposobnosti – veća budnost, poboljšana koncentracija i poboljšane motoričke funkcije – dobro utvrđen, njegov utjecaj na kreativnost nije toliko poznat.

U svom radu, glavna autorica Darya Zabelina, razlikuje "konvergentno" i "divergentno" razmišljanje. Konvergentno razmišljanje definira se kao traženje određenog rješenja za određeni problem, odnosno, "točan" odgovor. Divergentno razmišljanje karakterizira stvaranje ideja gdje je prikladniji veći broj domišljatih, neobičnih ili zanimljivih odgovora. U njenom istraživanju pokazalo se da kofein pojačava konvergentno razmišljanje, dok nije imao značajan utjecaj na divergentno razmišljanje.

Osamdeset dobrovoljnih ispitanika nasumično je dobilo kofeinsku tabletu od 200 mg, što je otprilike količina koju sadrži jedna šalica kave, ili placebo. Ispitanici su nakon toga testirani pomoću standardiziranih mjera konvergentnog i divergentnog razmišljanja, radne memorije i raspoloženja. Slično rezultatima o kreativnosti, kofein nije značajno utjecao na radnu memoriju, ali ispitanici koji su ga uzeli prijavili su da se osjećaju manje tužno, piše Medical Xpress.

"Dvjesto miligrama kofeina poboljšalo je sposobnost rješavanja problema, ali nije imalo utjecaja na kreativno razmišljanje", objasnila je Zabelina. "No, s druge strane, nije ga ni pogoršalo, tako da možete nastaviti piti kavu, neće vam ometati kreativne sposobnosti".

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cosciousness and Cognition.