Border Collie: Vrlo inteligentan pas koji voli puno raditi

Iako jedna od najinteligentnijih i najposlušnijih pasmina, Border Collie ipak je katastrofalan član obitelj ako ga svaki dan ne očekuju izazovni zadaci. Kada dovoljno vježbaju, oni su pouzdani i odani suputnici. Fokusirani su na ono što rade i skloni su zuriti, što može nervirati druge životinje. Također vole loviti druge životinje. Rezervirani su, čak i zaštitnički nastrojeni, kada je u blizini netko nepoznat. Ako nisu dovoljno zauzeti radom, mogu postati destruktivni i razviti štetne, kompulzivne navike.

AUTOR: Pet Finder
OBJAVLJENO: 09.03.20 u 20:59
https://bit.ly/38zmXS4
Border Collie, škotski graničarski pas, je pas srednje veličine, malo duži nego viši, a karakteriziraju ga gracioznost, okretnost, čvrstina i izdržljivost. Hod ovog psa je miran, prizeman i neumoran, kreće se oprezno i snažno. Mogu vrlo brzo promijeniti brzinu i smjer kretanja. Ova vrsta može pokazati nevjerojatnu okretnost čak i nakon dugog rada. Dlaka im može biti glatka ili hrapava. Glatko krzno je kratko po cijelom tijelu, a gruba dlaka je srednje do velike duljine i može imati ravnu ili blago valovitu teksturu. Ovaj pas je inteligentan, oprezan, znatiželjan i pun zanimanja za svijet oko sebe.

Ovaj savršeni ovčar rezultat je više od jednog stoljeća uzgajanja za jednu funkciju koja je iznad svih ostalih kriterija. U 19. stoljeću u Velikoj Britaniji bilo je više pasa za čuvanje ovaca s različitim stilovima čuvanja. Neki su bili psi "hvatači", koji imaju urođenu tendenciju da kruže oko ovaca i vraćaju ih prema pastiru. Većina takvih pasa bila je bučna, sklona lajanju i ujedanju dok obavljaju svoj posao.

Hvaljenje superiornosti određenih pasa bilo je prirodno; 1873. godine održano je prvo ocjenjivanje ovčara kako bi se dokazale neke od tih tvrdnji. Ovo natjecanje je indirektno dovelo do prvih Border Collieja, preko psa po imenu Hemp, koji se istaknuo na ocjenjivanju. On je čuvao ovce bez lajanja i grickanja, nego mirno gledajući u njih, strašeći ih da se pokrenu. Hemp se smatra ocem Border Collieja.

Prvi standard osmišljen je 1906. godine, ali za razliku od fizičkih standarda kod većine pasmina, u njegovom slučaju je u pitanju bio opis radne sposobnosti, bez obzira na fizički izgled. Naglasak na radnu sposobnost je otada oblikovao ovu pasminu. Zapravo, ovi psi su se još uvijek zvali samo ovčarski psi; tek 1915. godine je prvi put zabilježeno ime Border Collie, obzirom na porijeklo psa u blizini granice između Engleske i Škotske.

Kada je ova pasmina stigla u Ameriku, odmah je oduševila ozbiljne pastire svojim sposobnostima brzog okupljanja ovaca i poslušnosti. Ustvari, poslušnost je otvorila nova vrata za ovu pasminu kao jednu od najboljih pasmina u testiranjima poslušnosti. Uporno radeći, ova Border Collie stekao je reputaciju jedne od najpametnijih pasmina, koju nije dotakao naglasak na izgled.

Border Collie odlikuju mentalna i fizička energija koja samo čeka da se oslobodi. Iako jedna od najinteligentnijih i najposlušnijih pasmina, Border Collie ipak je katastrofalan član obitelj ako ga svaki dan ne očekuju izazovni zadaci. Kada dovoljno vježbaju, oni su pouzdani i odani suputnici. Fokusirani su na ono što rade i skloni su zuriti, što može nervirati druge životinje. Također vole loviti druge životinje. Rezervirani su, čak i zaštitnički nastrojeni, kada je u blizini netko nepoznat. Ako nisu dovoljno zauzeti radom, mogu postati destruktivni i razviti štetne, kompulzivne navike.

Malo je pasa usmjerenih na rad kao što je ovaj. To su psi kojima su svakodnevno potrebni zadaci i mnogo tjelesne i mentalne aktivnosti kako bi zadovoljiti svoju želju za radom. Ovo je pas koji baš i ne može živjeti u stanu i koji bi radije trebao imati barem pristup dvorištu. Dlaku je potrebno četkati ili češljati dvaput tjedno.

Što se tiče zdravlja, ova pasmina sklona je epilepsiji, displaziji kukova, progresivnoj atrofiji mrežnice i gluhoći. Često su alergični na bube. Neki ovčarski psi imaju gen MDR1, koji ih čini osjetljivim na određene lijekove koje drugi psi mogu uzimati.

Ipak, iako su ovo česte karakteristike kod Border Collieja, svaki pas je pojedinac za sebe i razlikuje se po osobnosti i izgledu.


- Izvor: Pet Finder
Prevela: Ružica Ereš