Najbolje stranice za traženje besplatnih e-knjiga

Nadamo se da će vam ova lista pomoći upotpuniti vrijeme zanimljivom literaturom.

AUTOR: Make Use Of
OBJAVLJENO: 22.03.20 u 19:22
https://bit.ly/2WA5iHy
Library Genesis

Library Genesis je tražilica za besplatni materijal za čitanje, uključujući e-knjige, članke, časopise i drugo. Trenutno ova internetska knjižnica indeksira skoro 3 milijuna knjiga i 60 milijuna članaka. Pomoću ove tražilice može se pronaći i beletristika i stručna literatura. Knjige je najbolje pretraživati prema autoru/ici, naslovu ili sinopsisu. Napredna pretraga omogućuje vam da smanjite broj rezultata prema jeziku i vrsti datoteke.

Prije nekoliko godina dovedena je u pitanje legalnost ove web stranice jer navodno omogućuje pristup piratskim primjercima knjiga i člancima skrivenim iza paywalla, no, još uvijek je dostupna na mreži piše MakeUseOf.

Project Gutenberg

Još jedna od najboljih stranica za besplatno preuzimanje knjiga je Project Gutenberg. Riječ je o dobrotvornoj akciji, koju podržavaju volonteri i donatori, koja za cilj ima prikupiti i pružiti što više visokokvalitetnih e-knjiga. Većina biblioteke sastoji se od naslova javne domene, no, mogu se pronaći i drugi naslovi. Na stranici je dostupno više od 60.000 besplatnih e-knjiga u EPUB i MOBI formatima, a mogu se čitati i na mreži u HTML formatu.

Knjižnicu možete pregledavati prema kategorijama, prema najpopularnijim naslovima, prema najnovijim naslovima ili nasumično.

ManyBooks

Ova stranica postoji oko deset godina, a nastoji pružiti biblioteku besplatnih i sniženih elektronskih knjiga koje korisnici mogu skinuti i čitati. Veći dio njihove zbirke činile su knjige dostupne i na prethodno spomenutoj stranici Project Gutenberg, ali kasnije je razvila vlastiti štih, s tisućama novih besplatnih djela za čitanje. Knjige su dostupne u EPUB, MOBI i PDF formatu, a mogu se čitati i na samoj stranici.

Open Library

Ova stranica omogućuje lako pretraživanje svih besplatnih e-knjiga u The Internet Archive. U ovoj internetskoj knjižnici ima gotovo 1.5 milijuna knjiga. Pri samom vrhu stranice možete pronaći kategorije, a ispod možete pronaći klasike, najpopularnije knjige, nedavno vraćene knjige i drugo. Da biste mogli posuditi i čitati naslove putem ove stranice, trebat ćete napraviti besplatni nalog. Na stranici se mogu pronaći i fiktivna djela i stručna literatura. Stranica je otvorenog koda i svatko može uređivati informacije o pojedinoj knjizi.

Valja napomenuti da većina prethodno spomenutih web stranica nudi knjige pretežno na engleskom jeziku. Najviše sreće s našim jezicima mogli biste imati na Library Genesis. Međutim, postoji nekoliko stranica na kojima možete pronaći knjige na našem jeziku.

Besplatne Elektroničke Knjige

Na ovoj web stranici pretežno se mogu pronaći hrvatski autori. Stranica je intuitivna i lako ju je pretraživati. Knjige se mogu tražiti po novim, najčitanijim naslovima, bibliotekama, ali i po abecedi. Nije potrebno praviti nalog da bi se knjige mogle preuzeti.

PDF knjige

Nešto raznovrsnije knjige na domaćim jezicima mogu se pronaći na stranici PDF knjige. Dostupni žanrovi su fantastika, krimići i trileri, dječja književnost, hrvatska književnost i klasici svjetske književnosti. Kao u prethodnom slučaju, nije potrebno praviti nalog na stranici.

Ako ste bez ideje o tome što čitati, zanimljive prijedloge možete pronaći na stranici Goodreads, gdje možete napraviti nalog i podijeliti sa svojim prijateljima dojmove o knjigama koje pročitate, pribilježiti knjige koje želite pročitati i slično.

Iako su nas zadesila teška vremena, nadamo se da će vam ovo pomoći upotpuniti vrijeme koje moramo provesti zatvoreni u kućama.


Priredila: Ružica Ereš