Savjeti za čišćenje i dezinfekciju kuhinje i ambalaža

"Kada svi rade i uče od kuće, kuhinju će se morati čistiti nekoliko puta dnevno. Dobra je vijest da je pametno i ciljano postupanje u vezi higijene učinkovito", kaže Brian Sansoni, iz Američkog instituta za čišćenje.

AUTOR: The Huffington Post
OBJAVLJENO: 25.03.20 u 11:58
https://bit.ly/2JaJvyh
Zajednički obiteljski obroci već dugo imaju simboliku povećanja bliskosti i dobrobiti, što je u ovom razdoblju možda važnije nego ikad. No, hranu je važno pripremiti u čistoj kuhinji bez koronavirusa.

Kako je za The Hufington Post rekla epidemiologinja Aubree Gordon sa Sveučilišta u Michiganu "ova vremena su zaista stresna za sve. Ako nitko u kući nije bolestan, preporučujem ljudima da objeduju zajedno".

To znači više kuhanja i čišćenja čak i kada niste svi zajedno za stolom, vjerojatno je da ćete se svi kretati kroz kuhinju čitav dan grickajući ili pijući nešto.

Evo nekoliko savjeta stručnjaka o održavanju čistoće i sigurnosti kuhinje u ovo vrijeme. Treba imati na umu da ovi savjeti vrijede samo za kućanstva u kojima su trenutno svi zdravi i bez Covid-a 19.

Čistiti kuhinju više nego jednom dnevno

"Kada svi rade i uče od kuće, kuhinju će se morati čistiti nekoliko puta dnevno. Dobra je vijest da je pametno i ciljano postupanje u vezi higijene učinkovito", kaže Brian Sansoni, iz Američkog instituta za čišćenje.

U simuliranim eksperimentima postoje dokazi – poput ovog istraživanja objavljenog u New England Journal of Medicine – da koronavirus može ostati satima, nekad i danima, na površinama, a moguće je da ga netko nesvjesno unese u kuću.

Smatra se da je virus SARS-CoV-2 stabilniji na plastici i nehrđajućem čeliku, nego primjerice na bakru ili kartonu. Na plastici i nehrđajućem čeliku može opstati i do 72 sata.

Najvažnije pravilo prvo očistiti

Kako kaže kemičar William F. Carroll mlađi, sa Sveučilišta Indiana, "čišćenje uklanja pljavštinu i organizme koji se 'lijepe' za nju". Očistite sve površine koje se najčešće koriste: kuhinjski pult, stol, ručke na vratima hladnjaka, ploče za rezanje, dugmad na štednjaku i vrata ormarića. Da biste si olakšali, napravite kontrolni popis mjesta za čišćenje i držite ga pri ruci. Sapun i voda bit će učinkoviti. Kako biste očistili spužvu na kraju dana, Caroll savjetuje da je jednostavno stavite u perilicu posuđa.

Sljedeći korak – dezinfekcija

Caroll savjetuje i "izbjeljivač, na površinama koje ga mogu podnijeti. Samo budite sigurni da se prostorija može provjetriti". Treba imati na umu da izbjeljivač ima rok trajanja pa ga treba prvo provjeriti da biste bili sigurni da je u redu. No, ne mogu baš sve površine podnijeti razrjeđivač. Dok se razrijeđene otopine mogu koristiti za površine od kvarca, laminati i starije površine čije je brtvilo počelo propadati mogu se oštetiti. Većina mesarskih blokova nema brtvilo pa se na njima može koristiti razrijeđeni izbjeljivač.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, razrijeđeni izbjeljivač, vodikov peroksid ili 70-postotni izopropil alkohol učinkovito ubijaju virus. Možete sami napraviti otopinu i koristiti ubruse ili, ako vam se ne sviđa proizvod na prskanje, kupiti maramice ili sredstva za čišćenje. CDC sugerira miješanje četiri čajne žličice bjelila na 1,1 litar vode. Tu otopinu valja ostaviti na površini jednu minutu prije nego što je osušite.

- Dezinfekcijska sredstva i sapun učinkoviti su u uništavanju koronavirusa. Ovaj virus ima vanjsku lipidnu (masnu) membranu koja se može uništiti sapunom i vodom te mnogim dezinfekcijskim sredstvima. Čini se da na površinama može preživjeti najviše nekoliko dana, a ne tjednima poput norovirusa, virusa odgovornog za stomačne gripe.

- Ocat je dobar, ali nije pravo dezinfekcijsko sredstvo. Može se koristiti za čišćenje, ali ne za dezinfekciju. Nije učinkovit protiv većine bakterija ni virusa, uključujući i koronavirus. Ni vodka, koja ima oko 40% alkohola, nije učinkovita za dezinfekciju.

- Maramice i otopine koje prskate po površinama podjednako su učinkovite. Međutim, zbog velike potražnje za proizvodima poput maramica, valja imati spremne otopine za korištenje.

- Obratite pažnju na vrijeme tijekom kojeg dezinfekcijsko sredstvo treba ostati na površini nakon nanošenja. Sansoni napominje da treba "pročitati etiketu proizvoda na svim dezinfekcijskim sredstvima i maramicama, jer tu stoje upute o tome treba li površina ostati vlažna ili se treba sušiti na zraku tijekom određenog vremena, što ovisi o proizvodu".

- Nekim proizvodima je potrebno 30 sekundi za sušenje, a drugima i nekoliko minuta. Neke smjernice o tome možete pronaći ovdje, a sanitarne proizvode koje odobrava Agencija za zaštitu okoliša i koji su učinkoviti protiv koronavirusa možete pronaći ovdje.

- Rukavice za jednokratnu upotrebu su u redu. Ako imate rukavice i želite ih nositi, to je u redu, kaže Caroll. Ako ih ne nosite, nužno je temeljito oprati ruke.

- Razmislite o dezinficiranju neporoznih ambalaža. Uvijek postoji mogućnost da bi je neporozne (staklene ili metalne) spremnike/ambalaže mogao dirati netko s virusom. Za čišćenje limenki, boca i staklenki mogu se koristiti maramice ili spomenute otopine.

- Neke namirnice prebacite u čiste posude. Kada je u pitanju hrana poput cjelovitih žitarica, suhog graha, tjestenine i drugih sličnih namirnica, možete ih prebaciti u čiste posude. Tako se ne morate brinuti ni zbog male šanse da virus vreba na ambalaži.

- Perilicu za rublje navijte na postavci za dezinfekciju (sanitizer), ukoliko je imate. Perilice na ovoj postavci dosežu unutarnju temperaturu od otprilike 68°C, što virus teško može preživjeti.

- Ako nemate vremena za dezinfekciju, pakete i ambalaže možete ostaviti u za to predviđenom kutku kuhinje, kaže Gordon. Karton nije dobar domaćin za viruse. "Znamo da se koncentracija virusa relativno brzo smanjuje na kartonu.

- Poljoprivredne proizvode možete jednostavno obrati kao i inače. Prema podacima Europske agencije za sigurnost hrane, nisu poznati slučajevi da prenošenja virusa preko takvih proizvoda ili same hrane. Respiratorni virusi nemaju tendenciju razmnožavanja putem probavnog trakta, pokazalo je istraživanje.

- Temeljito perite ruke. Nakon što završite s čišćenjem, temeljito operite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, slijedeći preporuke CDC-a.

- Očistite ruke čistim peškirom. "Nemojte brisati prljave ruke čistim ručnikom", podsjeća Caroll, "i pobrinite se da to ne čine ni ostali članovi obitelji". Ako imate nekoga tko zaboravlja ovo pravilo, čuvajte vlastitu zalihu čistih ručnika za upotrebu nakon čišćenja u kuhinji.


Prevela: Ružica Ereš