Crveno jaje - čuvarkuća, čuvodar

Jedno od najpoznatijih Faberžeovih jaja je crveno Krunidbeno jaje. Njega je car Nikolaj II poklonio carici Aleksandri 1897. u čast svog ustoličenja na tron Rusije. Napravljeno je od najfinijih i najvrijednijih materijala (zlato, dijamanti, kristali), a u njemu se nalazi replika kočije u kojoj je Aleksandra došla u Moskvu

AUTOR: Bojana Rodaljević
OBJAVLJENO: 19.04.14 u 10:01
http://bit.ly/2XjmBOC
Uskršnja jaja se danas, boje u sve moguće boje, ali jaje koje je crvene boje nosi simboliku Uskrsa.

Važnost crvene boje povezana je sa bojom Hristove krvi i njegovim stradanjem. Iz tog razloga, prvo jaje se uvijek boji u crveno i ono se čuva do sljedećeg Uskrsa. Domaćice dobijaju crvenu boju kuvajući jaja u "lukovini" (ljuske od crnog luka), koju čuvaju preko cijele godine.

Pvo jaje se naziva "čuvarkuća", "čuvadar" ili "stražar". Narodno vjerovanje "čuvadaru" pripisuje velike magijske moći te se smatra lošim znakom ukoliko ono pukne. Takođe se smatralo lošim znakom ako prvo jaje ne primi dobro crvenu boju. Nekada su žene to prvo uskrnje jaje pokrivale crvenim loncem ili pričale priče o nečemu crvenom, kako bi dodatno uticale da bojenje u crveno bude uspješno. Djeci su se obrazi takođe mazali tim jajetom da bi bili zdravi i rumeni. Kada dođe novi Uskrs, staro jaje se nosi na mravinjak i vjeruje se da će tako ukućani biti vrijedni kao mravi i da će ih biti mnogo. kao i mrava.

Početak bojenja jaja se vezuje za Hristovo uskrsnuće. Postoji nekoliko legendi na tu temu. Po jednoj od njih stražari koji su čuvali Hristov grob, jeli su pečenu kokošku. Jedan od njih je ispričao da ga je strah da će Isus oživiti, na šta je drugi odgovorio da će se to desiti kada ta koka koju jedu poleti i snese crveno jaje. Po predanju, to se i desilo.

Druga legenda pak kaže da kada su Hrista vodili na razapinjanje, okupljeni svijet ga je gađao kamenjem koje se pretvaralo u crvena jaja.

Treća legenda priča o Mariji Magdaleni i njenom susretu sa Pontijem Pilatom. Kada ga je ugledala uzviknula je "Hristos vaskrse". On joj je odgovorio da će se to desiti kad koka snese crveno jaje. Na tu rečenicu ona mu je pružila upravo takvo jaje.

Jedno od najpoznatijih Faberžeovih jaja je crveno Krunidbeno jaje. Njega je car Nikolaj II poklonio carici Aleksandri 1897. u čast svog ustoličenja na tron Rusije. Napravljeno je od najfinijih i najvrijednijih materijala (zlato, dijamanti, kristali), a u njemu se nalazi replika kočije u kojoj je Aleksandra došla u Moskvu.