Nagrada “Novinar godine” za Žurnal, Martina Mlinarević dobila posebno priznanje za rad, angažman i borbu

"Primiti ovu nagradu na Dan slobode medija je nemjerljivo. Ponosna na svako napisano slovo ikada, sretna kao rijetko kada. Hvala vam, jer vi ste pola ove nagrade, za sve godine što me čitate, što ste bezuvjetno tu. Ovo je za slobodu misli i življenja u zadrtim i učmalim vremenima. Ne dajte se majmunima, ne dajte se nikada," napisala je Martina Mlinarević, dobitnica posebnog priznanja za rad, angažman i borbu

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 04.05.19 u 11:53
OSVJEŽENO: 04.05.19 u 11:53
https://bit.ly/321meHj
Obilježavajući 3. maj, Svjetski dan slobode medija, Društvo novinara BiH na tradicionalnoj manifestaciji "Novinar godine" dodjeljuje nagrade najboljim pojedincima i redakcijama u pet kategorija.

Žiri Društva novinara BiH je glavnu nagradu “Novinar godine” ove godine dodijelio redakciji portala Žurnal.info, a nagradu je preuzela novinarka Azra Omerović.

"Novinari Žurnala su temeljito i sistematski razotkrivali političke i društvene afere, prije svega veze između politike i organizovanog kriminala kao i slabosti pravosudnog sistema u BiH", navode iz Društva novinara BiH.

"Malo koja je redakcija u samo jednoj godini objavila toliko istraživačkih priča koje su potresle i protresle bh. javnost, ali i zemlje regiona pa i šire. Jedna od njih svakako je afera Diplome, iako će mnogi reći da je kupovina diploma u BiH, nažalost, “stara“ priča. Veliku pažnju i brojne reakcije izazvala je ta priča.

Film "Država protiv Davida" koji rekonstruše posljednje sate života mladića Davida Dragičevića - kontradiktorne policijske nalaze sa dokazima koje posjeduje porodica te ukazuje na svojevrstan fenomen građanskog bunta grupe "Pravda za Davida".

Špijunska afera SOA ili kako se još zove afera selefije, odnosno vrbovanje selefija koje je Hrvatska provodila u BiH, pokrenuli su lavinu reakcija medija, političara, analitičara i sigurnosnih službi u BiH i regionu.

Naravno, mnogo je još novinarskih priča koje su žiri uvjerile da ova nagrada ide u prave ruke,” navedeno je u obrazloženju Društva novinara BiH povodom dodjele nagrade redakciji Žurmala. 

U kategoriji pisanih medija, nagrađen je Berislav Jurič, urednik bh. internet magazina Bljesak.info, a u kategoriji televizijskog novinarstva Arijana Saračević Helać, uposlenica Federalne televizije. Radijsko novinarstvo je kategorija u kojoj je nagrađena Vanja Iličić, reporterka BH Radija, dok je u kategoriji "Životno djelo" priznanje dobio novinar Ahmed Bosnić, prenosi N1 BiH.

Posebno priznanje za rad, angažman i borbu dobile su Martina Mlinarević i Elma Kazagić.

"Društvo novinara BIH na večerašnjoj manifestaciji "Novinar godine" dodjelilo mi je Posebno priznanje za rad, angazman i borbu. Primiti ovu nagradu na Dan slobode medija je nemjerljivo. Ponosna na svako napisano slovo ikada, sretna kao rijetko kada. Hvala vam, jer vi ste pola ove nagrade, za sve godine što me čitate, što ste bezuvjetno tu. Ovo je za slobodu misli i življenja u zadrtim i učmalim vremenima. Ne dajte se majmunima, ne dajte se nikada," napisala je Martina Mlinarević