Video: Prva Titova posjeta Velikoj Britaniji 1953. godine

U prvoj posjeti nekoj stranoj zemlji nakon raskida odnosa sa Rusijom, Tita i njegovu pratnju su sa najvećim vojnim i državnim počastima dočekali premijer Winston Churchill i vojvoda Philip od Edinburgha

AUTOR: Antonio Jurić
OBJAVLJENO: 30.04.14 u 12:12
OSVJEŽENO: 30.04.14 u 12:12
https://bit.ly/2YAMwgy
Jedan od najboljih svjetskih čuvara video arhivske građe i vijesti, medijska kompanija British Pathé, nedavno je pokrenula YouTube kanal na kojem je svijetu prezentovala preko 85.000 video klipova iz svoje bogate kolekcije.

Među njima našao se i rijedak crnobijeli snimak Titove petodnevne službene posjete Velikoj Britaniji iz 1953. godine.  Bila je to prva posjeta Josipa Broza nekoj stranoj zemlji nakon što su raskinuti odnosi sa komunističkom Rusijom.

Maršal je te 1953. također po prvi put putovao slavnim brodom jugoslovenske moranice - Galebom.  Od marta 1953. kada je krenuo u prvi posjet Velikoj Britaniji do 1979. godine, Tito je Galebom putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta i prešao 85.000 nautičkih milja (157.420km). Galebovom palubom prošli su mnogi državnici i predstavnici prijateljskih zemalja, od engleskog premijera Winstona Churchila, grčkog kralja Pavla i kraljice Frederike, do etiopskog cara Haile Selasija i marokanskog kralja Hasana II, kao i mnogi svjetski poznati znanstvenici, umjetnici i visokopozicionirani vojni dužnosnici.

Galeb nije mogao ploviti uz rijeku Temzu, pa su Tita i njegovu delegaciju manjim brodićem prebacili na obalu ispred parlamenta, gdje su ga sa najvećim počastima dočekali britanski premijer Winston Churchill, muž kraljice Elizabete II, vojvoda Philip od Edinburgha i ministar vanjskih poslova Anthony Eden. Za ovu priliku vojvoda od Edinburgha je po prvi put obukao uniformu admirala kraljevske mornarice.

"Želim da vas sa ovog mjesta uvjerim da su ljudi moje zemlje vaši vjerni saveznici i prijatelji. Narod Jugoslavije stremi istim ciljevima kao i narod Velike Britanije", rekao je tada Josip Broz.

Zbog raskinutih odnosa sa Staljinom, dolazak Tita izazvao je veliki interes javnosti, ali je bio proglašen događajem visokog rizika. Britanci su dobro procijenili da bi Tito mogao biti meta napada političkih neprijatelja. Zbog toga je nekoliko emigranata iz bivše Jugoslavije bilo pod nadzorom. Opreznost je imala smisla, pokazalo se to u trenutku kada je, nakon pozdravnog govora i odlaska prema rezidenciji britanskog premijera, istodobno eksplodirala manja eksplozivna naprava koja nije nikoga ozlijedila. To objašnjava i zašto je mjesto gdje je Tito odsjeo držano u strogoj tajnosti.

U video prilogu spiker spominje da iako službeno nije objavljen sadržaj Titovih zahtjeva, razlozi njegove posjete bili su traženje više pomoći sa Zapada, više vojne opreme i pomoći pri pregovorima sa Italijom oko luke Trst.

Tito je i tada pokazao državničko umijeće kao i samo njemu svojstvenu toplinu i neposrednost, pa se tako ponašao i sa Churchilom. Tokom ceremonijalnog slikanja u kabinetu premijera, Tito i Churchil su se često šalili i bili dobro raspoženi. U jednom trenutku na videu se vidi čak kako Tito rukom čisti rever Curhcillovog odijela.

Inače, British Pathé spada u najstarije medijske kompanije na svijetu. Počeli su sa snimanjem i prikupljanjem video građe još od nastanka filmske trake 1890. godine. Od svojih početaka pa do danas zabilježili su skoro svaki značajan događaj iz svijeta vijesti, zabave i kulture. Nedavnim postavljanjem pomenutih 85.000 klipova, odnosno 3.500 sati filmske istorije na internet, napravljen je pravi potez pa će njihova djela vjerovatno postati vječna.