Zašto muške i ženske košulje imaju kopčanje sa različitih strana

Ovo je modna činjenica datira još iz 17. stoljeća i zahtjevat će kratku historijsku lekciju. Prve košulje na kopčanje pojavile su se u 17. stoljeću, a nosili su ih samo iznimno bogati muškarci i žene

AUTOR: Malik Sakić
OBJAVLJENO: 01.07.16 u 15:29
https://bit.ly/2Jl1UI5
Kod ženskih košulja dugmad se nalaze na lijevoj strane košulje, dok je kod muškaraca niz dugmadi smješten na desnoj strani. Jeste se ikad zapitali zašto je to tako?

Ovo je modna činjenica datira još iz 17. stoljeća i zahtjevat će kratku historijsku lekciju. Prve košulje na kopčanje pojavile su se u 17. stoljeću, a nosili su ih samo iznimno bogati muškarci i žene.

Većina populacije je desnoruka, stoga je logično da je dešnjacima mnogo lakše kopčati košulje ako su dugmad sa desne strane. Kod muških košulja je po tom pitanju logika veoma jasna.

Kod žena je došlo do malog pomaka. U to doba žene su pri odijevanju obično trebale pomoć od svojih sluškinja, stoga je smještanje dugmadi na lijevu stranu rađeno kako bi se sluškinjama (koristeći ponovno logiku o desnorukoj većini) olakšalo oblačenje njihovih gospodarica. Riječ je o modnoj normi koja je preživjela stoljeća te je i danas priisutna prilikom izrade košulja.