Marble Machine: Poslušajte neobični glazbeni stroj švedskog umjetnika

Ovaj stroj je ručno izgrađena glazbena kutija koja zvuk dobiva tako što se povlačenjem ručice pokreće bas, vibrafon i drugi instrumenti u koje udara 2.000 kuglica

AUTOR: Wired
OBJAVLJENO: 27.06.19 u 14:07
https://bit.ly/2XeLRRk
Malo više od godinu dana nakon što je izgrađen, Wintergatanov glazbeni stroj je rastavljen prije nego što je odnesen u muzej Spielklook u Utrechtu.

U YouTube videozapisu možete vidjeti rastavljanje glazbenog stroja dio po dio u studiju njegovog kreatora, švedskog glazbenika Martina Molina. U videozapisu on objašnjava da je "Marble Machine" gradio 16 mjeseci, a da mu je za rastavljanje bilo potrebno samo dva sata.

Ovaj stroj je ručno izgrađena glazbena kutija koja zvuk dobiva tako što se povlačenjem ručice pokreće bas, vibrafon i drugi instrumenti u koje udara 2.000 kuglica. S desecima lijepo izrezbarenih drvenih dijelova, tračnica, kolotura i cijevi za sakupljanje i preusmjeravanje potrošenih kuglica, ovo je zaista umjetničko djelo.

"Kuglice se ponašaju poput vode, Priroda vode je u tome što jednostavno prolazi kroz sve. Nakon 100.000 godina može napraviti rupu u kamenu, baš kao i ove kuglice", rekao je Molin.

Molin je prethodno rekao za Wired da ga su ga za projekt izravno inspirirali slični postojeći strojevi.

"Naišao sam na kulturu ovih strojeva – to je cijela subkultura – uvijek su me zanimali dijelovi ovih strojeva i budućnost zupčanika..."

"Ovakvi strojevi uvijek prave glazbu, ali sam razmišljao o tome da možda mogu napraviti programirani stroj koji nije kaotičan, nego se zvukovi koje proizvodi mogu kontrolirati", kaže Molin. Pretpostavljao je da će mu za izgradnju ovog glazbenog stroja trebati dva mjeseca, a na kraju je to potrajalo 16 mjeseci. "Nacrtao sam dimenzije u 3D softveru", rekao je Molin, a projekt je započeo iscrtavanjem kocke na kojoj je stroj izgrađen. Stroj je izgradio tehnikom koja nalikuje mulažu. Molin je izgradio, oblikovao i prilagodio svaki dio stroja, što je rezultiralo njegovim veličanstveno deformiranim oblikom.

Sam stroj, kako je bilo i planirano, je programabilan. Tonalitet u kojem svira instrument može se podesiti tijekom sviranja. Objavljeni videozapisi počinju u E-molu i prelaze u C-dur kada sviranje preuzme drugi kotač. "U teoriji, može svirati zauvijek", rekao je Molin. "Sve je savršeno umreženo. Odrastao sam praveći glazbu na MIDI klavijaturama, a danas svatko pravi glazbu na računaru. Čak i prije digitalnog doba pravljeni su fantastični, programabilni instrumenti. U crkvenim tornjevima zvona zvone određenom melodijom što im dozvoljava kotač kakav je i na mom stroju."

Sljedeći mu je plan konačno izgraditi nove, manje i bolje strojeve. "Sada se učim stvarati glazbu na malo bolji način. To ne mora uvijek uzeti ovoliko vremena", rekao je Molin.

U jednom od naših članaka već smo pisali o deset najčudnijih glazbenih instrumenata, a ovom bi zaista pripalo mjesto među prvih pet.


Prevela: Ružica Ereš