Sustav umjetne inteligencije obradio sporne pjesme Beatlesa

Znanstvenici su pomoću sustava obradili osam najvećih hitova i glazbenih fragmenata snimljenih između 1962. i 1966. godine, zbog kojih se raspravlja o tome tko je imao najveći utjecaj u njihovom nastanku.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 08.07.19 u 19:49
https://bit.ly/2YzrbUP
Sporna podrijetla hitova grupe The Beatles koje su zajedno napisali Paul McCartney i John Lennon mogla bi se napokon riješiti pomoću softvera umjetne inteligencije koji može identificirati glazbeni utjecaj umjetnika.

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Harvard obučili su algoritam strojnog učenja na stotinama hitova ove moćne četvorke kako bi izgradili "glazbeni otisak prsta" svih tekstopisaca.

Zatim su pomoću tog sustava orbradili osam najvećih hitova i glazbenih fragmenata snimljenih između 1962. i 1966. godine, zbog kojih se raspravlja o tome tko je imao najveći utjecaj u njihovom nastanku, prenosi Independent.

To uključuje pjesme poput A Hard Day's Night i In My Life koje se pripisuju “Lennon-McCartney partnerstvu”, ali se vjeruje da ih je u cijelosti napisao ili jedan ili drugi.

Nalazi, objavljeni u časopisu Harvard Data Science Review, omogućili su procjenu utjecaja svakog umjetnika na pjesmu i vjerojatnosti da je McCartney ili Lennon najviše odgovoran za njen nastanak.

I prije četiri godine je Paul McCartney izrazio svoje frustracije zbog onoga što vidi kao "revizionizam" svog utjecaja u odnosu na Lennonov, posebice nakon njegova ubojstva 1980. godine. Čak je promijenio autorstvo tako da u albumu iz 2002. godine piše "McCartney-Lennon" – što je uznemirilo Yoko Ono.

Sustav umjetne inteligencije je ustanovio da je većina od osam spornih pjesama napisana u Lennonovom stilu, uključujući pjesme poput Ask Me Why i dio pjesme A Hard Day's Night koju je pjevao McCartney i za koju je u prethodnim intervjuima natuknuo svoju ulogu.

Najviše rasprava oko autorstva izazvala je pjesma In My Life, koju je časopis Rolling Stone 2011. godine rangirao kao 23. najbolju pjesmu svih vremena, rekli su znanstvenici. Lennon je napisao tekst pjesme, a McCartney je tvrdio kako je napisao glazbu.

Algoritam je sa sigurnošću od 81.1% utvrdio da je tekst napisao John Lennon, a McCartnejev utjecaj u pjesmi je procijenjen sa 45.5% sigurnosti. "Rastavljanjem pjesme na dijelove, pokazalo se da su stihovi stilistički dosta bliži Lennonovom načinu pisanja", napisali su znanstvenici u izvješću.

Druge pjesme poput Baby's in Black, The Word i From Me to You su sličnije McCartneyevom stilu, što je algoritam potvrdio sa 97% sigurnosti.

Ovaj sustav omogućuje proučavanje načina na koji se utjecaj glazbenika na njihove pjesme mijenja tijekom vremena, kao i utjecaj suradničkog načina pisanja pjesama u popularnoj glazbi.

Uvidi ovog istraživanja pokazali su da je McCartney u svojim pjesmama "skloniji upotrebljavati više nestandardnih glazbenih motiva" te da je veća glazbena složenost "prepoznatljiva značajka" njegovih pjesama.


Prevela: Ružica Ereš